Virus "mačije side" u Sarajevu: Da li je prenosiv i koliko je opasan za ljude

Enes Hodžić
Virus "mačije side" u Sarajevu: Da li je prenosiv i koliko je opasan za ljude
/ Foto: RSCPA
U javnosti su se ovih dana pojavile informacije kako je dijelom glavnoga grada Bosne i Hercegovine doslovce zavladao FIV virus, odnosno, virus takozvane "mačije side", zbog čega je jedan dio građanstva u strahu.

FIV virus, koji je specifičan za mačke, inficira ćelije imunog sistema, što dovodi do postepenog opadanja funkcije ovog sistema i omogućava razmnožavanje drugih bolesti na mačkama. Budući da riječi SIDA ili AIDS brojni ljudi percipiraju kao najtežu bolest ikada na svijetu, a na sam pomen da bi se bilo koja vrsta ove bolesti mogla pojaviti u njihovoj sredini doživljavaju svojevrsnu traumu, istražili smo koliko je "mačija sida" opasna za ljude.

Kontaktirali smo prof. dr. Amira Zahirovića s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji nam je kazao nešto više o ovoj bolesti, objašnjavajući nam šta ona znači za vlasnike ljubimaca.

"Riječ je o FIV virusu koji spada u retro viruse, porodicu lenti virusa i to je jedan virus sličan s onima koji izazivaju naprimjer progresivnu pneumoniju ovaca, infektivnu anemiju konja i tako dalje", kazao nam je prof. dr. Zahirović.

U svom istraživanju smo doznali i da su neki od ranih simptoma prvih sedmica poslije infekcije blaga groznica i naduvenost limfnih čvorova, ali su oni obično toliko blagi da prođu neopaženo. Virus se postepeno razvija, te obično dvije do pet godina nakon inficiranja, te u krajnjem stadiju dolazi do progresivnog oštećivanja imunog sistema.

Najzad, neke mačke podivljaju, jer ovaj virus može utjecati na mozak, a zanimljivo je da je infekcija permanentna, to jeste virus se ne može eliminirati, ali samo dok je u tijelu mačke. Već kada putem pljuvačke, kojom se najčešće luči, virus dospije van zaraženog tijela lako se uništava najobičnijim dezinfekcijskim sredstvima.

Zanimalo nas je i da li je ovaj virus opasan za ljude, to jeste da li je prenosiv i mogu li se njime zaraziti ljudi.

"Prenosivost je u nekim slučajevima moguća, mada se to izuzetno, izuzetno rijetko javlja. Vjerovatno bi trebalo da se poklopi mnogo nekih faktora koji bi doveli do prijenosa na ljude. Prema informacijama koje ja posjedujem, takvi slučajevi prijenosa virusa na ljude kod nas još nisu zabilježeni", istaknuo je prof. dr. Zahirović.

Najzad, budući da u jednom dijelu javnosti postoji strah od pretjeranog širenja ovog virusa u Sarajevu, pitali smo prof. dr. Zahirovića da li su takve informacije potvrđene i da li postoji realna opasnost da se virus proširi među ljubimcima građana glavnoga grada BiH.

"U posljednje vrijeme nije zabilježeno, barem kod nas na klinici, da je pojava nešto više zabilježena u odnosu na uobičajeno što je dosad dijagnosticirano na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu", zaključio je svoju izjavu prof. dr. Zahirović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije