Vijeće roditelja KS o Pazariću: Pozivamo odgovorne da zabrane mučenje

Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja KS o Pazariću: Pozivamo odgovorne da zabrane mučenje
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Uznemirijući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalazi Zavod u Pazariću

Nakon što su danas objavljeni uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću građani Sarajeva oglasilo se Vijeće roditelja Kantona Sarajevo.

Građani sami krenuli pred Parlament: Počeo protest zbog djece iz Pazarića!

Nakon što su danas objavljenovi uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću građani Sarajeva organizirali su protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji. Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

"Na današnji dan, kada obilježavamo Međunarodni dan djeteta, sa užasom saznajemo da se dehumanizacija djece koja su smještena u institucijama sprovodi svakodnevno.

Ono što vidimo na fotografijama jeste izolacija, fizičko i mehaničko ograničavanje, a saznajemo da su djeca izložena i terapijama neprimjerenima njihovoj dobi.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo poziva odgovorne da osiguraju slobodu svakog građanina i zabrani mučenje, okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema djeci i odraslima s invaliditetom. Država hitno mora poduzeti mjere sprečavanja fizičkog i psihičkog nasilja nad osobama s invaliditetom, posebno onima u insitutucijama. Očekujemo također hitnu uspostavu svih neophodnih usluga kako bi ove osobe mogle živjeti dostojanstveno kao i drugi građani BiH.
Takođe, tražimo hitno sazivanje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će doneseni zaključci voditi ka hitnom donošenju i spovođenju Strategije za deinstitucionalizaciju, u skladu s preporukama koje je donio UN Komitet za prava osoba s invalidtetom.

Podsjećamo da je u svojim zaključcima UN Komitet za prava osoba s invaliditetom, povodom Inicijalnog izvještaja Bosne i Hercegovine 2017.-e godine, upravo upozorio na činjenicu da „nema informacija o protokolima koji zabranjuju primjenu prinudnih mjera, uključujući fizičko, mehaničko i hemijsko ograničavanje, prekomjernu antipsihotičku terapiju i produženu izolaciju odraslih i djece sa psiho-socijalnim i/ili intelektualnim poteškoćama. Prema Komitetu protiv mučenja (CAT/C/BIH/CO/2-5, stav 8), država članica nije osigurala sveobuhvatan, sistematičan i dobro usklađen pristup za postupanje u predmetima žrtava mučenja i civilnih žrtava", navodi se u saopćenju Vijeća roditelja KS.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

Novi uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću, glasi naziv press konferencije koju je zakazala Naša stranka. Na press konferenciji govorila je Sabina Ćudić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije