Vijeće roditelja KS-a: Tražimo da našu djecu spajaju, a ne razdvajaju

Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja KS-a: Tražimo da našu djecu spajaju, a ne razdvajaju
Foto: Arhiv / Vijeće roditelja KS
U Kantonu Sarajevo uskoro se više neće upotrebljavati termin BHS jezik.

Povodom dopisa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, dostavljenog svim školama u Kantonu Sarajevo, u kojem je sadržana Instrukcija za postupanje u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, a koje se odnosi na, kako se navodi, “ činjenicu da se prema odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanja treba izvršiti izbor u pogledu jezika, a ne nastavnog predmeta, na kojem će se realizovati nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada“ i da su u tim smislu traži izjašnjenje roditelja o izboru jezika, Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo podsjetilo je javnost da je u više navrata upozoravao da je ovakav ad hoc pristup nadležnog Ministarstva, pitanjima koja su od supstancijalnog značaja za neometan odgojno-obrazovni proces u Kantonu Sarajevo, pogrešan i da ne dovodi do stvarnih strateških temelja za razvoj obrazovanja na našem Kantonu.

Vijeće roditelja je od nadležnog Ministarstva kontinuirano zahtjevalo da se sačini Strategija razvoja obrazovanja na području Kantona Sarajevo, uz široku javnu raspravu i učešće što šireg broja zainteresovanih strana.

"Na žalost, ad hoc donesen Zakon kojem nije prethodila kvalitetna Strategija, rezultira ovakvim Instrukcijama koje se dostavljaju kad je školska godina već uveliko počela, a koja opet izazivaju nepotrebne kontroverze i medijske napise", navodi se u saopćenju Vijeća roditelja KS-a.

Također, smatraju da je ovakva Instrukcija rezultat tako normiranog Zakona, koji omogućava različita tumačenja jedne te iste odredbe na različite načine, pa i na ovaj koji je sadržan u Instrukciji.

Iz Vijeće roditelja KS-a naveli su kako ne žele da grad Sarajevo, koje je i u svojim najtežim danima, pokazalo toleranciju i protivljenje svakoj vrsti diskriminacije, postane dio ozračja gdje se nazire mogućnost segregacije bilo koga. Mi tražimo da našu djecu škole spajaju, a ne razdvajaju po bilo kom osnovu.

"Vjerujući da namjere Ministarstva nisu loše i nisu ciljale da imaju nešto što makar liči na segregaciju, pozivamo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade da još jednom razmotri predmetnu Instrukciju, a sve uključene strukture zajednički pronađu rješenje koje je najbolje u interesu djece", poručili su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije