Sarajevo: Brojne primjedbe na rezultate eksterne mature u osnovnim školama

J. Ć.
Sarajevo: Brojne primjedbe na rezultate eksterne mature u osnovnim školama
Arhiv / Ilustracija
Veliki broj roditelja je imao pritužbe, kako na način realizacije eksterne mature u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, tako i na krajnje rezultate.

Najveći problem je bio s matematikom, jer je veliki broj odličnih učenika osvojio iz ovog predmeta jedva 2,5 ili 3 boda.

Dijana Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja KS-a je potvrdila kako su usmeno dobili veliki broj primjedbi.

"Nama je počeo dolaziti veliki broj primjedbi putem poruka ali i usmeno. Međutim, nismo mogli reagirati na taj način da odmah ustvrdimo da li su se zaista desile određene greške, no, ono što se zaista desilo jeste da su ispiti za matematiku kasnili", govori za Radiosarajevo.ba Ćirić-Parla.

Kako nam priča naša sagovornica, još uvijek iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nemaju obrazloženje zbog čega je "matematika kasnila" sat vremena i zašto nisu testovi na vrijeme bili urađeni. Roditelji su se čak i žalili na težinu tih zadataka.

Ilustracija - undefinedFOTO: Arhiv / Ilustracija

"Mi u to ne želimo ulaziti, jer nismo struka koja treba da odgovori na ta pitanja roditelja. Ono što se dešavalo jeste da ljudi prozivaju, a onda smo, s obzirom na to da nismo mogli stati kao odbrambeni zid između Ministarstva kao nadležnog i roditelja čija djeca jesu radila tu eksternu maturu, rekli da svi pošalju primjedbe u roku od sedam dana, što je zakonska mogućnost. Također, da kopije primjedbi pošalju na naš e-mail, kako bismo vidjeli koliko je toga zbirno i gdje se isti komentari ponavljaju. Znači, ako imate 30 ili 40 primjedbi u različitim školama onda možemo uputiti pitanje Ministarstvu. Međutim, toga nije bilo u tolikom obimu. Ono što je nama dosada javljeno jeste da je četiri ili pet primjedbi otišlo prema Ministarstvu te da su nama poslali kopiju na mail", pojašnjava Ćirić-Parla.

Ona dodaje i to da su se propusti desili, što je evidentno i što se naravno treba riješiti.

"Što se tiče struke zaista nemamo nikakvih informacija. Jedina je ona na zvaničnoj stranici Ministarstva, a to je ona statistička srednja vrijednost ocjene za matematiku koja je zaista alarm, kako za struku tako i za roditelje. Nadamo da će struka pogledati tu ocjenu i vidjeti odakle je izašla ta statistika, jer, prema njoj, naša djeca su neuka", mišljenja je Ćirić-Parla.

Vijeće roditelja za sada čeka neku dublju evaluaciju koju će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pismeno dostaviti prema prema javnosti i roditeljima.

"Rezultati ocjena, ako su tačni i pouzdani, koji se nalaze na stranici Ministarstva treba nam biti svima za nauk da pod hitno trebamo nešto uraditi sa svojim obrazovanjem kako naša djeca, kada već odlaze u te škole, obrazovanje i steknu", zaključuje na kraju Dijana Ćirić-Parla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije