Važno obavještenje iz kantonalne inspekcije za vlasnike pasa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Važno obavještenje iz kantonalne inspekcije za vlasnike pasa u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Pojačani su inspekcijski nadzori koji se odnose na označavanje i kontrolu kretanja pasa, kao i na provođenje obaveznih mjera zaštite zdravlja pasa, saopšteno je iz sarajevske Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

To je rezultat nesmetanog pristupa i korištenju državne baze podataka za kućne ljubimce Inspektoratu veterinarske inspekcije KUIP-a. Pristup je omogućen početkom  novembra ove godine.

Iz ove institucije su pozvali sve vlasnike pasa da kod nadležnog veterinara izvrše pravovremeno označavanje životinja, koji će i unijeti podatke u državnu bazu. Zatim će se vlasniku izdati propisana isprava, pasoš sa podacima o provođenju obaveznih preventivnih mjera zaštite zdravlja, kao i drugih veterinarskih intervencija nad identifikovanom životinjom.

Iz KUIP-a su ukazali na sljedeće:

"Mikročipovanju podliježu svi psi u roku od sedam dana od dana prvog sticanja vlasništva, dok je označavanje za životinje koje ne mijenjaju vlasnika obavezno nakon navršena tri mjeseca starosti psa, a najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnila. Bitno je naglasiti da se i prethodno mikročipovani psi, također, trebaju evidentirati u državnu bazu podataka."

Upozorili su da ako vlasnik ne obavi mikročipovanje psa odnosno ne osigura evidentiranje psa u državnu bazu podataka, kantonalni inspektor će ga kazniti izdavanjem prekršajnog naloga koji iznosi 300 maraka.

Istim novčanim iznosom će biti kažnjen vlasnik ili držalac psa koji nadležnoj veterinarskoj organizaciji pravovremeno ne prijavi promjene u vezi sa životinjom, odnosno nabavku životinje, njeno uginuće ili nestanak.

"Neometan pristup državnoj bazi podataka, koju vodi i ažurira Agencija za označavanje životinja Bosne i Hercegovine, značajno je unaprijedio i olakšao rad inspekcijskih organa u ovom segmentu nadzora", tvrde iz KUIP-a.

S ciljem najave ovih aktivnosti i promovisanja odgovornog vlasništava Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa Fondacijom Dogs Trust Bosne i Hercegovine istovremeno je pokrenula i provdi medijsku kampanju Registrovan pas, odgovoran vlasnik sretna zajednica!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije