Premijer, ministar i komesar: Jedino je važno uhvatiti ubicu i zaštititi građane

N. Ka.
Premijer, ministar i komesar: Jedino je važno uhvatiti ubicu i zaštititi građane
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vanredni press sarajevske vlasti

Sinoć je u mjestu Suhodol kod Tarčina (mjesto pored Sarajeva), u blizini Objekta za edukaciju kadrova Federalne uprave policije (FUP) ubijen policajac ove agencije. Ubijeni pripadnik FUP-a je Mahir Begić, policajac iz Hadžića. Nezvanično, nestalo je i njegovo oružje.

"Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Edina Gačića, budući da postoji osnov sumnje da je počinio teško ubistvo policajca, pripadnika Federalne uprave policije", kazala je Azra Bavčić iz Tužilašatva KS.

Tim povodom danas je vanredno zasjedala Vlada Kantona Sarajevo, nakon čega je održana hitna konferencija za medije.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, poručio je sljedeće:

"Vlada KS je na upravo okončanoj sjednici zatražila od komesara da od drugih ministarstava zatraži pomoć da se na području Sarajeva osiguraju građani. Isto tako, Vlada KS-a će do okončanja, odnosno pronalaska ubice, biti u stalnom zasjedanju. Razmatramo mogućnost raspisivanja nagrade za onoga ko dâ informacije za počinioca ovog djela. Činimo sve što je u našoj moći."

Potom se obratio i Mevludin Halilović, komesar MUP-a KS.

"Uprava policije je uključena u istragu zajedno s FUP-om i drugim agencijama. Trenutno smo na terenu Suhodol. Na osnovu dokaza, radi se o licu koje je izvršilo krivično djelo i na području Općine Konjic. Uključeni su MUP-ovi SBK, ZDK, HNK, OSA, MUP RS-a.

Još jednom jednom da istaknem da istragu vodi Tužilaštvo KS-a. Mi ćeno na zahtjev Vlade raspisati zahtjev za pomoć i drugih ministarstava, kako bi se obezbijedio EYOF, te zbog drugih radnji", rekao je komesar.

A, onda je govorio i kantonalni premijer Edin Forto, koji je  na početku kazao kako je događaj koji počinje večeras, misleći na EYOF, već obezbijeđen po najvišim standardima, te je naglasio kako svirepo ubistvo policajca zahtijeva dodatne kapacitete.

"Zbog toga smo kao Vlada odlučili da pružimo maksimalnu pomoć našem komesaru i MUP-u. Sva materijalna sredstva će obezbijediti Vlada. Ono što je nama bitno je da se građani osjećaju sigurno. Bit će svim medijima dostavljena slika i potjernica, bit će raspisana i nagrada. Važno je da pokažemo da se možemo nositi sa ovim problemom", poručio je Forto.

Admir Katica je dodao i kako je ovo događaj u kojem su nadležnosti zaboravljene. 

"FUP koordinira potragu, bitno je samo da se uhvati počinilac", dodao je ministar unutrašnjih poslova. 

Komesar je, pak, dodao da se do sinoćnjeg događaja nije moglo potvrditi da je Gačić bio na području KS-a.

Na pitanje o tome čija je odgovornost da ovakva osoba kao Gačić bude na slobodi i počini ovakva (zlo)djela, ministar Katica je kazao da nije njegova nadležnost, ali da se "treba raditi na uvezivanju snaga da li ovakvi ljudi smiju biti na slobodi".

Komesar Halilović je potom otkrio da su uključeni helikopteri FUP-a i MUP-a RS, uključene su agencije koje posjeduju donore, a EUFOR je također stavio na raspolaganje svoj helikopter.

"Vratit ćemo osjećaj sigurnosti građanima tako što ćemo uraditi sve što je u nasoj moci. Ovdje se radi o čovjeku koji je lud i na slobodi", poručio je premijer Forto.

Doznali smo i da se vrši kontrola napuštenih objekata, vikendica i objekata koji se nalaze na području Suhodola: "Ukinute su redovne smjene policajcima, nema godišnjih odmora i bilo čega, svi su na terenu."

"Svaka dojava se prati i provjerava zato pozivamo građane da nam se javljaju", zaključeno je na konferenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije