Utvrđen Nacrt zakona: Jedan udžbenik za jedan nastavni predmet

Fena
Utvrđen Nacrt zakona: Jedan udžbenik za jedan nastavni predmet
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o udžbenicima KS i time započela proceduru donošenja ovog zakona čijom primjenom će se omogućiti ostvarenje cilja o isključivom korištenju jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.

Polazni materijal za izradu ovog nacrta bio je federalni dokument - Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole.

Jedna od nadležnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je i koordinirajuća uloga u udžbeničkoj politici, koja se ogleda u provođenju svih aktivnosti na donošenju Spiska odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole za svaku školsku godinu.

Ovim Spiskom se za određene nastavne predmete odobravaju četiri, pet ili šest udžbenika, čime se stvara velika zabuna na početku svake školske godine, kako kod roditelja i učenika, tako i kod nastavnika.

Trenutna praksa u osnovnim i srednjim školama u KS je da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu.

Podrazumijeva se da je svaki preporučeni udžbenik od strane predmetnog nastavnika obavezno na spomenutom Spisku. Roditelji koji imaju dvoje i više djece u školi se na ovaj način suočavaju sa problemima jer, na primjer, ne može starije dijete udžbenik na korištenje dati mlađem djetetu, ako predmetni nastavnik zatraži drugi udžbenik za korištenje.

Na ovaj način se roditelji nepotrebno izlažu finansijskim izdacima, jer su primorani kupovati udžbenike koje preporuči predmetni nastavnik.

Osim toga, na početku svake školske godine novi spisak odobrenih udžbenika izaziva velike nedoumice i nejasnoće kod učenika i roditelja, prilikom njihove kupovine.

Svi spomenuti razlozi su bili ključni da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u skladu sa zakonskim mogućnostima pokrene aktivnosti na donošenju Zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo.

Zakon je podijeljen na 13 poglavlja u kojima su, između ostalih, definirani i objašnjeni: procedura odobravanja udžbenika i nadležnost Ministarstva u toj proceduri, ko može biti izdavač, prava i obaveze izdavača, ko ne može biti autor udžbenika, način štampanja i distribucije udžbenika te utvrđivanje najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Nacrtom zakona je predviđeno da, između ostalih, resorno kantonalno ministarstvo može biti izdavač udžbenika, odnosno Prosvjetno-pedagoški zavod, kao njegov sastavi dio.

U ovom smislu, Ministarstvo u narednom periodu planira izvršiti određene promjene i u organizacijskom smislu u pomenutom zavodu te formirati odjeljenje koje će se baviti izdavačkom djelatnošću i kompletnom udžbeničkom politikom, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije