Utopljavanje nebodera u Ulici Patriotske lige 38 pri kraju

Radiosarajevo.ba
Utopljavanje nebodera u Ulici Patriotske lige 38 pri kraju
Foto: Općina Centar / Projekat ide predviđenom dinamikom
U okviru projekta utopljavanja objekata kolektivnog stanovanja na području Centra u toku su radovi na postavljanju nove termo fasade na neboderu u ulici Patriotske lige 38, saopćeno je iz Općine Centar.

Tokom dana načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je obišao lokaciju gdje se uvjerio u dobru dinamiku radova koji trebaju biti okončani do sredine decembra ove godine. 

"Moram izraziti zadovoljstvo da ovaj projekat ide predviđenom dinamikom i još veće mi je zadovoljstvo zbog toga što općinska administracija radi zajednički u saradnji sa svim stanarima u ovoj zgradi. Pored budžetskih sredstava stanari ovog nebodera su sami izdvojili dio sredstava za utopljavanje objekta čime su pokazali svoju društvenu odgovornost. Na ovom objektu, osim povećanja energetske efikasnosti, skidamo azbestne ploče koje predstavljaju opasnost za zdravlje građana. Imamo ambiciju da u idućoj godini intenzivnije angažujemo građane iz preostalih solitera Ulice Patriotske lige kao iz solitera u Jukićevoj ulici, te ih stoga pozivamo da učestvuju u ovom projektu za dobrobit njih samih i naše zajednice", objasnio je Ajnadžić.

Ukupna vrijednost projekta je oko 270.000 KM od čega Općina Centar i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdvajaju iznos od 200.000 KM, dok su ostatak sredstava obezbijedili stanari.

Dino Kapo, predstavnik stanara zgrade Patriotske lige 38 je u njihovo ime iskazao zahvalnost općinskom načelniku i Općinskom vijeću na realizaciji ovog projekta kojeg sami stanari ne bi finansijski mogli podnijeti, posebno zbog toga što 60 posto stanara predstavljaju penzioneri.

"Nisam vjerovao da ćemo dočekati dan kada ćemo imati fasadu na našoj zgradi visokoj 46 metara sa 77 stambenih jedinica i 164 stanara od kojih su 60 posto penzioneri. Nije bio nimalo lak zadatak, ali profesionalnošću angažovane firme sve je proteklo bez ijedne neželjene situacije. Posebno sam ponosan na činjenicu da je angažovana domaća građevinska firma koristila samo domaći materijal koji je ugrađivala na fasadu čime smo ovaj novac ostavili u našoj Bosni i Hercegovini", kazao je Kapo.

Radovi se obavljaju na osnovu potpisanog ugovora o sufinansiranju postavljanja termo fasada između predstavnika Općine Centar i OKI upravitelja koja je angažovala građevinsku firmu "Meister" za izvođenje navedenih radova.

Tokom prošle godine kada je pokrenut projekat utopljavanja stambenih jedinica kolektivnog stanovanja u Centru završeni su radovi na postavljanju termo fasade na šest objekata u Centru: Bolnička 50, Kaptol 28, Kalemova 38, Franca Lehara 13, Derebent 24-26 i Branilaca Sarajeva 4, za šta je Općina Centar izdvojila 110.185 KM. Ove godine pored pomenutog objekta u Patriotske lige 38 također su okončani radovi na postavljanju nove termo fasade na objekta u Ulici Jezero 5, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije