Uslovi u studentskim domovima u Sarajevu se poboljšavaju, cijene iste

S. H.
Uslovi u studentskim domovima u Sarajevu se poboljšavaju, cijene iste
U studentskim domovima u Sarajevu tokom ljeta su intenzivno trajali radovi na obnovi studentskih centara u Nedžarićima i na Bjelavama.

U toku su radovi na restoranu u studentskom centru u Nedžarićima gdje je napravljen lift za prenos hrane, a započet će se sa izgradnjom restorana smještajnog kapaciteta za 100 osoba, rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Studentskog centra Sarajevo Tarik Curić.

U Nedžarićima je do sada obnovljen studentski kafić, a od dodatnih sadržaja studentima će od ove akademske godine u ponudi biti teretana i vešeraj.

Na Bjelavama trenutno je u toku renoviranje paviljona broj 4, ali i postavljanje zimske i ljetne bašte kod paviljona broj 2. Također, obnovljen je i studentski restoran Chipsy.

Među značajnijim radovima u studentskim domovima, Curić je istakao renoviranje osmog sprata studentskog doma u Nedžarićima koji je prethodno bio nefunkcionalan. Na ovom spratu u studentske sobe postavljeni su novi kreveti i ormari, odnosno obnovljen je kompletan inventar.

Oba studentska doma su okrečena tokom ljetnih radova i urađena je dezinfekcija i deratizacija, naveo je Curić.

Studenski centar Sarajevo aplicirao je kod Fonda za zaštitu okoliša KS za pomoć pri utopljavanju zgrade studentskog doma na Bjelavama, dok su od Kantonalnog ministarstva za obrazovanje zatražili pomoć za utopljavanje zgrade u Nedžarićima.

Curić smatra da bi utopljavanjem studentskih domova Studentski centar značajno smanjili račune za plin i struju koji do sada iznose po 180.000 konvertibilnih maraka. S obzirom na dug Studentskog centra od 9 miliona KM kojeg je novoj ostavila stara uprava ove institucije, Curić očekuje da bi smanjenjem troškova stali na zelenu granu.

Iako je poskupjela hrana i donekle poboljšani uslovi u studentskim domovima, smještaj za studente nije poskupio i iznosi 150 KM mjesečno uz participaciju Kantona od 150 KM. 

Cijene nisu profitabilne za nas, ali nismo ih mogli povećati s obzirom na teške finansijske situacije i činjenice da sve veći broj mladih odlazi iz naše zemlje, rekao je direktor Curić u razgovoru za naš portal.

Od 1.700 soba koliko ih ima u studentskim domovima na Bjelavama i u Nedžarićima, do sada je iznajmljeno 1.400, a očekuje se da će se taj broj popeti na 1.500 jer se studenti i dalje prijavljuju. Komisija trenutno vrši raspodjelu soba, a na zahtjev studenata uvedene su i jednokrevetne i dvokrevetne sobe.

Dug od 9 miliona kojeg su zatekli prilikom preuzimanja dužnosti Studentskom centru je mač za vratom, navodi direktor Curić, ali će nastaviti da udovolje svim do sada iznesenim studentskim zahtjevima za dostojanstven smještaj.

Pored studentskih domova, studenti koji dolaze iz drugih gradova da bi studirali na Univerzitetu u Sarajevu stanove najčešće pronalaze preko internet oglasa. Blizina centru grada i uslovi stanova koji se iznajmljuju diktiraju cijene, a studenti se najčešće odlučuju za najpovoljnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije