Uskoro se ukidaju liste čekanja za upis u predškolske ustanove u KS

Radiosarajevo.ba
Uskoro se ukidaju liste čekanja za upis u predškolske ustanove u KS
Foto: Fena / Ministrica Bogunić

Vlada Kantona Sarajevo je danas odobrila i pokrenula zbrinjavanje u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2019/2020. godini neupisane mališane koji su ostali na Listi čekanja za upis u Javna ustanova 'Djeca Sarajeva', saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je navedeno u saopštenju, na ovaj način ukinut će se Lista čekanja na upis u Javnu ustanovu 'Djeca Sarajeva', koja zbog svojih kadrovskih i prostornih ograničenja nije u mogućnosti zbrinuti svu djecu koja su prijavljena za upis.

Prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauke i mlade Kantona Sarajevo, 682 djece ostalo je neupisano u JU 'Djeca Sarajeva'. Za njih će u narednoj školskoj godini Vlada Kantona Sarajevo subvencionirati troškove smještaja u privatnim vrtićima na isti način kao što to radi i u JU 'Djeca Sarajeva'.

U Rebalansu budžeta KS obezbjeđena su sredstva za ovu namjenu, uz opredjeljenje Vlade i resornog ministarstva da u narednom periodu intenzivno djeluju na objezbjeđivanju nedostajućih prostornih kapaciteta za JU 'Djeca Sarajeva', kao i  na pokretanju namjenskih programa obrazovanja i prekvalifikacije kadrova u profesore predškolskog odgoja i obrazovanja, navedeno je u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

"Nećemo dozvoliti da ijednom djetetu bude onemogućen upis u vrtić. Liste čekanja su bile praksa koju mi sada ukidamo. U prvoj godini poduzimamo ovu privremenu mjeru dok ne obezbijedimo sve potrebne uslove, više obdaništa i odgajatelja na čemu smo već počeli intenzivno raditi", poručio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sa današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa svim relevantnim akterima u narednim danima pokrenuti aktivnosti za objavu javnih poziva, te dogovore za realizaciju ove odluke Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije