Uskoro počinju pregovori o produženju Kolektivnog ugovora za službenike u KS

Radiosarajevo.ba
Uskoro počinju pregovori o produženju Kolektivnog ugovora za službenike u KS
Foto: Samostalni Sindikat kantonalnih službenika i namještenika / Sastanak Sindikata i Ministarstva pravde i uprave KS

Ministarsvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Samostalni Sindikat kantonalnih državnih službenika i namjšetenika na danas održanoj sjednici su dogovorili da 10. septembra počnu pregovori o produženju važenja Kolektivnog ugovora, saopšteno je iz Sindikata.

Iz Sindikata su podsjetili da su ranije uputili inicijativu za produženje važenja Kolektivnog ugovora na period od jedne godine.

Kako su kazali iz Sindikata, na sastanku je izražena spremnost za produženje Kolektivnog ugovora uz dopunu za iznalaženje rješenja u vezi pasivne dežure u pravosudnim institucijama.

Sindikat službenika i namještenika: Produžiti Kolektivni ugovor radnicima u KS

Ministrica Lejla Salihagić Brčić je podsjetila da je na prošlom sastanku pored pronalaska rješenja za plaćanje pasivne dežure, izražena spremnost djelovanja Vlade Kantona Sarajevo zbog nepostupanja poslovaca. Trebali su uskladiti pravilnike sa Kolektivnom ugovorom, saopšteno je iz Sindikata.

Tema razgovora na sastanku su bile i radničke službe.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić je zahvalio ministrici na brzoj reakciji i razumijevanju, te istako da je inicijativa za produženje postojećeg Kolektivnog ugovora nametnuta činjenicom da se ovaj ugovor pokazao kao jako dobar u svakodnevnoj praksi, navedeno je u saopštenju.

Sastanak Sindikata i Ministarstva pravde i uprave KS - undefined

Foto: Samostalni Sindikat kantonalnih službenika i namještenika: Sastanak Sindikata i Ministarstva pravde i uprave KS

Zornič očekuje kvalitetan dijalog, te je pozvao druga dva sindikata koji, kako je navedeno, okupljanju manji broj državnih službenika i namještenika da dostave svoje prijedloge i sugestije u vezi produženja Kolektivnog ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije