KS / Na Bjelašnici uskoro počinje izgradnja modernog sportskog centra Trnovo

26. 07. 2018. u 11:06:00 Fena

Shares:18

Ministri privrede te kulture i sporta Kantona Sarajevo Muharem Šabić i Mirvad Kurić te načelnik općine Trnovo Ibro Berilo potpisali su sporazume o sufinansiranju izgradnje "Poslovno-sportskog centra Trnovo" na Bjelašnici.

Ovaj, jedan od najmodernijih centara u regiji, kako su ga potpisnici nazvali, bit će izgrađen na površini od 11,21 hektara na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara, a u njemu će biti svi potrebni uvjeti za trenažne programe profesionalnih sportista.

Na ovaj način, istaknuto je danas na prezentaciji centra, bit će omogućeno da Bjelašnica i Igman budu planine koje će cijelu godinu imati adekvatne sadržaje.

Izgradnja centra bez infrastrukture koštat će oko 17 miliona KM, a načelnik Berilo potvrdio je da je oko 50 posto sredstava već osigurano dok bi izgradnja trebala početi u narednih nekoliko dana budući da su u završnoj fazi imovinsko-pravni poslovi i dobivanje građevinskih dozvola.

Berilo je kazao i da će za cijeli projekt uključujući i infrastrukturu biti potrebno gotovo 23 miliona KM, ali napominje da se očekuje završetak radova za dvije i pol godine i bit će to najveći projekt ove općine.
FNA_83429.jpg - undefined

Foto: Fena

Vlada Kantona Sarajevo je sufinansijer ovog građevinskog poduhvata te je kantonalni premijer Adem Zolj napomenuo da je namjera stvoriti preduvjete za investiranje općenito u kantonu, a posebno na dijelu planinskih ljepotica Bjelašnice i Igmana.

Također, dodao je, cilj je infrastrukturno povezati i općine Hadžići i Ilidža kako bi se objedinila cjelokupna turistička ponuda Kantona Sarajevo.

Centar će imati dva fudbalska terena urađena po standardima FIFA-e, osam malih terena, sportsku dvoranu, bazene, fitnese, saune i sve ono što je potrebno sportistima.

Kako istaknuto, u Kantonu Sarajevo ima 15.000 registriranih sportista od osam do 15 godina te potpisnici sporazuma smatraju da će im ovaj centar biti od velike pomoći za treninge.

NEMA KOMENTARA