Uskoro konstituiranje gradskih vlasti: Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva

Enes Hodžić
Uskoro konstituiranje gradskih vlasti: Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva
Gotovo mjesec dana proteklo je otkad je Centralna izborna komisija objavila potvrđene rezultate lokalnih izbora, održanih u oktobru, te su već gotovo završena konstituiranja općinskih vijeća u svim općinama diljem Bosne i Hercegovine.

No, za razliku od mnogih vijeća u našoj državi, vijećima općina koje se nalaze na području Grada Sarajeva predstoje još jedni izbori, oni unutar strukture grada, za vrijeme kojih će biti izabrani vijećnici Gradskog vijeća i novi gradonačelnik Sarajeva.

Gradonačelnik se bira posredno, te u njegovom izboru ne učestvuju birači nego oni kojima su birači poklonili svoje povjerenje na izborima, a koji budu izabrani u Gradsko vijeće. Cijela ta procedura počet će nakon 1. decembra, do kada su vijeća imala rok da izvrše konstituiranja.

"Prioritet je bilo formiranje Općinskog vijeća i sada slijede aktivnosti u pravcu konstituiranja gradskih vlasti. Uskoro bismo trebali imati više informacija o tome i u narednim danima OV Starog Grada će imati intenzivne aktivnosti u pripremi vijećnika za Gradsko V+vijeće, te će javnost biti pravovremeno informirana o tim našim naporima da grad što prije proradi", izjavio je za Radiosarajevo.ba novoizabrani predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

Gradsko vijeće će već na prvoj sjednici izvršiti izbor novog gradonačelnika, 38. nosioca mandata, prvog čovjeka glavnoga grada BiH, čime će biti kompletirani lokalni izbori na području grada Sarajevo. Još uvijek se samo nagađa ko bi mogao biti novi nosilac ove funkcije, ali vrlo skoro ćemo dobiti i tu informaciju.

Do danas sva općinska vijeća na području Grada Sarajeva izvršila su konstituiranje i sve je spremno kako bi se konstituirala gradska vlast u Gradu Sarajevu. Ipak, kako smo uspjeli doznati ta procedura je tek pokrenuta ove sedmice i tek jučer su općinska vijeća s područja Sarajeva dobila određene materijale, prema kojima će pokrenuti proces izbora gradonačelnika i vijećnika Gradskog vijeća.

Više informacija o ovome će biti poznato u ponedjeljak, nakon čega će biti poznati i mogući kandidati za novog gradonačelnika Sarajeva, ali i gradskih vlasti koje će predvoditi glavni grad Bosne i Hercegovine naredne četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije