Uručena građevinska za Prvu transverzalu u Sarajevu: Bageri u ponedjeljak na terenu

N. Ka.
Uručena građevinska za Prvu transverzalu u Sarajevu: Bageri u ponedjeljak na terenu
Foto: Radiosarajevo.ba / Svečano potpisivanje građevinske dozvole
Općina Centar Sarajevo danas je uručila građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze dionice Prve transverzale u Kantonu Sarajevu.

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar u Sarajevu rekao je da što se tiče Općine nakon potpisivanja građevinske dozvole, već danas mogu početi radovi.

"Ovo je jedan veliki projekat koji čeka na početak već više od deset godina. Ovo označava početak prevazilaženja saobraćajnih gužvi na Šipu, a čini mi se da su ovo i dobre pretpostavke za nastavak aktivnosti kada je u pitanju gradnja kružnog toka i izmještanja Alipašine, te rješavanja saobraćajnog problema na ovom području", kazao je Ajnadžić.

Građevinska dozvola je već potpisana, a u ponedjeljak kreću radovi na prvoj dionici Prve transverzale, rekao je Mujo Fišo, ministara saobraćaja KS. 

"Radovi na ovom projektu koštaju 12 miliona i 700 hiljada maraka. A ovo predstavlja jedan veoma bitan trenutak, koji je uvod za povezivanje Vogošće sa centrom Sarajeva", dodao je Fišo.

Radovi bi trebali da traju najduže dvije godine, ističe Fišo i dodaje da su za narednu fazu projekta već potpisali pismo sa Evropskom bankom za iznos od 35 miliona eura, da bi mogli nastaviti sa gradnjom tunela prema Vogošći. Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS smatra da je ovo velika stvar za Kanton, jer je Prva transverzala bila okosnica razvoja grada Sarajevo, koji se treba širiti ne samo niz Miljacku nego i prema Vogošći.

"Ovim projektom pokazujemo da ne želimo da živimo u gradu u kojem građani od Vogošće znaju putovati do centra i sat vremena, a primjera radi potrebno je avionom od Sarajeva do Berlina sat vremena. Nažalost ovo su primjeri koji pokazuju da Sarajevo nije metropola, ali razvojem ovog projekta imat ćemo grad koji je savremen i moderan", rekao je Hulusić.

Okupljeni su istaknuli da bi prema planiranoj dinamici rada bageri već u ponedjeljak trebali početi sa radovima.

Prva transverzala treba da ide od Željezničke stanice preko Betanije, tunela Kobilja Glava, pa kroz Donju Vogošću i potom na petlju Jošanica. Predviđena je realizacija projekta u tri dionice: I dionica Kranjčevićeva – Bare, II dionica Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj i III dionica Hotonj – Jošanica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije