Upućen zahtjev Vladi: Ukloniti barijere za neometano kretanje osobama s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Upućen zahtjev Vladi: Ukloniti barijere za neometano kretanje osobama s invaliditetom
Uklanjanje arhitektonskih barijera u javnim i privatnim objektima, i u vozilima javnog saobraćaja, zahtjevi su članova Udruženja ratnih vojnih invalida-paraplegičara Kantona Sarajevo koje su uputili kantonalnim čelnicima.

"Tražimo sistemsko rješenje za te probleme, jer smo svakodnevno suočeni s raznim preprekama koje nam onemogućavaju kretanje, prisustvovanje kulturnim i sportskim manifestacijama u gradu. U većini javnih objekata ne postoje liftovi ili adekvatni prilazi, parkinzi predviđeni za invalide se uzurpiraju", naveo je predsjednik Udruženja RVI paraplegičara Elvis Sudar na sastanku s premijerom KS-a Elmedinom Konakovićem.

Članovi ovog udruženja ukazali su i na potrebu dosljednog provođenja zakona i propisa koji garantiraju prava ovim osobama na prilaz objektima i neometano kretanje te su, između ostalog, zatražili i aktivniji angažman nadležnih inspekcijskih organa u smislu njihovog djelovanja po prijavi i identificiranja stanja na terenu.

Predstavnici Kantona i lokalnih zajednica detaljno su razmotrili ovu problematiku u svim njenim segmentima s predstavnicima Udruženja, uz zajednički zaključak da se svi pojedinačni zahtjevi što prije dostave Vladi KS-a na razmatranje.

Dogovoreno je i da će Udruženje napraviti spisak svih javnih i privatnih objekata koji su od značaja za njih, s opisom stanja i barijerama, te ga uputiti Vladi u cilju iznalaženja rješenja.

Iskazana je i spremnost učesnika sastanaka da svako u svom domenu provodi zakonska rješenja koja garantiraju uslove za samostalan i siguran prilaz i kretanje osobama s invaliditetom u javnim i privatnim objektima, a koja između ostalog podrazumijevaju i vođenje računa o tome pri izdavanju dozvola za građenje objekata.

Također, najavljene su i aktivnosti nadležnih kantonalnih ministarstava saobraćaja i unutrašnjih poslova na otklanjanju zloupotrebe i uzurpiranja parking mjesta predviđenih za sobe s invaliditetom u KS-u.

"Ovo je prvi put da ozbiljno i zajednički pristupamo ovoj problematici. Na osnovu vaših zahtjeva Vlada će sačiniti akcioni plan i djelovati prema prioritetima. Sutra ćemo organizirati i sastanak s inspekcijama tim povodom", naglasio je premijer Konaković, saopćila je Press služba KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije