Uprkos žalbama nekih građana, iz Toplana Sarajevo kažu da je grijanje uredno

K. S.
Uprkos žalbama nekih građana, iz Toplana Sarajevo kažu da je grijanje uredno

Nekoliko građana Sarajeva sa područja Alipašinog Polja i Dobrinje javilo se redakciji portala Radiosarajevo.ba gdje su izrazili nezadovoljstvo isporukom toplotne energije iz preduzeća Toplane Sarajevo.

Žalili su se na smanjenu toplotu u radijatorima i neki od njih smatraju da su možda Toplane Sarajevo smanjile isporuku toplotne energije zbog aktuelne teme zagađenja zraka u Sarajevu.

“Možda su po nalogu Vlade KS smanjili isporuku toplotne energije kako bi se privremeno smanjilo zagađenje zraka”, rekao nam je jedan stanovnik Alipašinog Polja.

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Toplane Sarajevo za Radiosarajevo.ba odgovoreno je da prema članu 20 Uredbe o opštim uslovima za proizvodnju isporuku i korištenje toplotne energije davalac usluge, u ovom slučaju Toplane Sarajevo, je dužan za zagrijavanje prostora isporučivati uslugu toplotne energije standardnog kvaliteta.

“To podrazumijeva isporuku toplotne energije kojom se u periodu od 6.00 do 22.00 sata u prostorijama korisnika usluge, u periodu sezone grijanja postiže temperatura zraka od 20 stepeni Celzijusa sa mogućnošću odstupanja +/- 1 C”, naveli su iz KJKP Toplane Sarajevo.

Precizirali su da ukoliko korisnici smatraju da im je u zagrijavanom prostoru unutrašnja temperatura zraka ispod 19 stepeni Celzijusa mogu u jednom od Centara za korisnike podnijeti prigovor na kvalitet usluge.

“Ukoliko se utvrdi da je pojedinačan prigovor korisnika opravdan, Toplane Sarajevo će uz date preporuke za rješavanje navedenog problema dati upute za postupanje korisniku /upravniku, te izvršiti umanjenje računa. U slučaju da se utvrdi da je korisnik usluge (i)li upravnik odgovoran za poremećaj isporuke toplotne energije, troškove pregleda i mjerenja snosi korisnik usluge (i)li upravnik zgrade”, pojašnjeno je iz Toplana Sarajevo.

Dodatno je napomenuto da, prema Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, obaveza upravika zgrada je i održavanje zajedničkih dijelova instalacija centralnog grijanja, u šta spadaju instalacije: Kompletna vertikalna i horizontalna instalacija, uključujući odzračnu mrežu sa odzračnim ventilima, razvodna mreža u podrumu, na tavanu – potkrovlju i na krovu zgrade od zajedničkog mjerila toplotne energije (isključujući zajedničko mjerilo, prateće zaporne ventile i balans ventil) do zaključno sa ventilima ispred grijnih tijela – za dvocjevne sisteme, odnosno do individualnog mjerila toplotne energije, odnosno ulaznog ventila (isključujući individualna mjerila, prateće zaporne ventile i balans ventil), za svaki stan/poslovni prostor – za jednocijevne sisteme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije