Šta građani Sarajeva očekuju od presude Ratku Mladiću

S. H.
Šta građani Sarajeva očekuju od presude Ratku Mladiću
U Haškom tribunalu danas se izriče presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Mladiću se sudi, između ostalog, i za držanje Sarajeva pod opsadom i teroriziranje građana Sarajeva.

Pitali smo građane Sarajeva kakvu presudu očekuju za Ratka Mladića i šta očekuju nakon nje.

"Očekujem sve najgore, mislim da ga neće osloboditi. Za opsadu Sarajeva ne bi trebao biti kriv, ali da, kriv je", rekao je za Radiosarajevo.ba Mitar Malešić.

anketa_sarajevo_uoci_presude_mladicu_rsa2.jpg - undefined

Mitar Malešević (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Očekujem da će biti kriv. Svi znaju šta je uradio, šta se dešavalo u Srebrenici, to je već općepoznato. Možda po nekoj tački bude oslobođen, to bi bilo bizarno, ali generalno mislim da je kriv u više tačaka", rekla nam je Emina Šehić.

anketa_sarajevo_uoci_presude_mladicu_rsa5.jpg - undefined

Emina Šehić (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Ovo je sve neizvjesno. Za genocid dabogda da bude osuđen, a za opsadu Sarajeva i pojedinih mjesta vjerovatno. Očekujem kao i Karadžiću, da bude osuđen za genocid, progone nesrpskog stanovništva. Svakako tamo leže jednu trećinu i budu pušteni na slobodu. Vjerovatno je to taktika", rekao nam je Hilmo.

anketa_sarajevo_uoci_presude_mladicu_rsa1.jpg - undefined

Hilmo (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Očekujem doživotnu kaznu, ali vjerovatno ni to nije dovoljno. Mada ne vjerujem u ovozemaljsku pravdu. Možda nekih optužbi bude oslobođen, ali mislim da će biti osuđen za etničko čišćenje i ostalo", rekao nam je Ahmed Čorbo.

anketa_sarajevo_uoci_presude_mladicu_rsa3.jpg - undefined

Ahmed Čorbo (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Očekujem da bude pravedno. Da bude kažnjen onako kako zaslužuje. Naravno, očekujem doživotnu kaznu", rekla nam je Emina Mijatović.

anketa_sarajevo_uoci_presude_mladicu_rsa6.jpg - undefined

Emina Mijatović (Foto: Radiosarajevo.ba)

"Očekujem naravno doživotnu kaznu. Sve drugo bi bilo poniženje za žrtve, za civilizaciju općenito. Ako vidimo iskustvo sa Karadžićem, mislim da postoji mogućnost da bude oslobođen nekih optužbi. Ništa me ne bi iznenadilo. Nikad kazna ne može biti dovoljna i ništa ne može vratiti patnje koje smo proživjeli, ali barem neka utjeha i da vidimo da ima pravde", rekao nam je Amar Fejzić.

 

anketa_sarajevo_uoci_presude_mladicu_rsa4.jpg - undefined

Amar Fejzić (Foto: Radiosarajevo.ba)

Haški optuženik Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS tereti se u 11 tačaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Poseban dio optužnice odnosi se na opsadu Sarajeva, na granatiranje grada i snajpersku vatru na civilno stanovništvo. Mladić je optužen za granatiranje ulica, stambenih zgrada, institucija i bolnica, u kojima je poginulo ili ranjeno preko deset hiljada građana, među kojima veliki broj djece i žena.

Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je preko 60.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije