O herojstvu brujio region: Umro čovjek koji je savladao ubicu iz Hlapčevića

Radiosarajevo.ba
O herojstvu brujio region: Umro čovjek koji je savladao ubicu iz Hlapčevića
Foto: Visoko.co.ba / Smajo Kapo umro u 61. godini

Visočanin čiji je herojski čin zapamtio cijeli region prije tačno deset godina umro je jučer, u 61. godini života. 

Smajo Kapo, čovjek čija je nesebičnost i hrabrost spasila brojne ljudske živote tokom masakra u Hlapčevićima 14. maja 2010. godine, kada je golim rukama savladao ubicu Nedima Fejzića koji je tog dana, u krvavom pohodu, ubio tri, a ranio najmanje sedam osoba, piše visoko.co.ba.

Za brojne medije koji su posvetili pažnju ovom slučaju Smajo je tada govorio da nikada neće zaboraviti pomahnitali pogled ubice.

“Došao sam s posla i u tom je dotrčao mladić iz sela vičući “Smajo pomagaj, sve će ih poklat’!” Uzeo sam drveni kolac i krenuo za njim prema kućama Rožajaca i mog stričevića Saliha Kape ne znajući šta se dešava. Tamo sam vidio Fejzića kako kleči s nožem u rukama dok nedaleko od njega gori Salihov auto. ad me je vidio, krenuo je prema meni mašući nožem. Ostali smo on i ja licem u lice, dok je susjed Haris iz susjedne kuće djecu koja su se igrala u blizini sklonio na kat kuće i zaključao ih. Gledao me sa nevjerovatnim bijesom u očima, a snagu s kakvom sam se susreo u sukobu s njim nikada nisam vidio.

Koliko god sam kolcem odbijao njegove napade, on nikako nije uzmicao i stalno je vitlao nožem. Činilo se kao da ga nijedan udarac ne pogađa, i već sam počeo gubiti nadu da ću ga savladati. Tad se pojavio policajac koji je mnogo krupniji građom od mene, i nas dvojica smo ga jedva savladali. Nosao nas je k’o da smo djeca, a uopće nije krupne građe”, govorio je tada. 

Dženaza ovom hrabrom čovjeku polazi u četvrtak, 6. februara 2020. godine poslije ikindije-namaza (14:50) ispred mekteba u Hlapčevićima, a bit će obavljena na mezarju Debeli Nišan – Hlapčevići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije