Srebrenički cvijet umjesto "zelene fasade" u Titovoj ulici

Radiosarajevo.ba
Srebrenički cvijet umjesto "zelene fasade" u Titovoj ulici
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Srebrenički cvijet na fasadi zgrade u Titovoj ulici

Općina Centar Sarajevo i Udruženje Obojena klapa realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao Olomanka na uglu ulica Titova i Alije Isakovića, ističu iz Općine Centar.

Projekat je finansiran iz budžeta Općine Centar za 2018. godinu.

Na fasadi pomenute zgrade oslikan je cvijet Srebrenice sa natpisom Remembering Srebrenica. Cvijet su osmislile i dizajnirale žene iz udruženja Gračaničko keranje iz Gračanice 2011. godine u želji da se srebrenička strahota nikada ne zaboravi. 

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje" je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Sastoji se od jedanaest bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost, odnosno simbolizira nevino stradale žrtve genocida, dok zelena boja koja se nalazi u središtu cvijeta predstavlja nadu i buđenje, te nosi poruku da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju, Evrope i svijeta probude i nikada ne zaborave strahote genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine, kada su agresorske snage ušle u Srebrenicu. 

Genocid u Srebrenici počinile su vojne snage vojske Republike Srpske i paravojne jedinice iz Jugoslavije u periodu između 13. i 19. jula 1995. godine. Prema zvaničnim podacima, u genocidu je ubijeno 8.372 ljudi.

Podsjećamo, ranije je u namjeri da vizuelno uljepša centralni dio Sarajeva, ali i iz snažnog opredjeljenja u zaštiti okoliša, Općina Centar Sarajevo finansirala postavljanje prve zelene fasade u glavnom gradu BiH. Projekat koji je realizovan u saradnji sa NVO Opus simbolično je nazvan "pluća grada", a naišao je na veliko odobravanje građana i javnosti u Sarajevu, pa i šire. 

Šta je s prvim "zelenim zidom": Poprimio smeđu boju, graditelji tvrde da je u redu

S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je zatražila povrat sredstava u iznosu od 70.000 maraka.

Postupak vodi Pravobranilaštvo Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije