SBB: Ulica u Sarajevu treba nositi ime Stivena Hokinga

Radiosarajevo.ba
SBB: Ulica u Sarajevu treba nositi ime Stivena Hokinga
Foto: EPA / Stephen Hawking
Savez za bolju budućnost (SBB) pokrenuo je inicijativu da jedna od sarajevskih ulica ponese njegovo ime Stephena Hawkinga.

Kako navode u saopćenju, ovaj fizičar je u najtežim vremenima za Sarajevo i Sarajlije tokom ratne opsade 1993., kritizirao svjetsku javnost i zapadne vlade zbog pasivnosti,šaljući pisma podrške građanima Sarajeva.

"S obzirom na globalnu i civilizacijsku vrijednost koju ime Stephena Hawkinga nosi, zastupnici SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, te vijećnici u gradskim općinama pokrenuće zvaničnu inicijativu da se jedna od centralnih gradskih ulica nazove prema ovom velikanu", stoji u saopćenju.

SBB podsjeća na riječi Hawkinga upućene 1993. godine građanima Sarajeva:

Tako je govorio Hawking: Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena

"Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva."

Na kraju saopćenja se navodi kako Hawking ovo nesebično i hrabro zalaganje za dobrobit čovječanstva i suprotstavljanje nepravdi i nasilju, kojima je Sarajevo tokom agresije bilo izloženo, u znak zahvalnosti zaslužuju minimum koji Sarajevo može dati, a to je ulica koja će naše građane i sve goste Sarajeva podsjećati na ovog izuzetnog čovjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije