Ukinuta epizoda „Pripravnost“ u svim zonama Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ukinuta epizoda „Pripravnost“ u svim zonama Kantona Sarajevo
Foto: F. Z. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo je epizodu „Pripravnost“ u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan, zbog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka putem automatskih stanica na području Kantona Sarajevo pokazuju značajan pad prosječnih koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, koje na svim mjernim mjestima ne prelaze granične vrijednosti (50 µg/m3 ) za navedenu epizodu.

U isto vrijeme, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda narednih dana predviđa se nestabilno vrijeme sa padavinama i slabim vjetrom, a što bi trebalo usloviti održavanje niskih vrijednosti mjerenih polutanata u zraku.

Ukidanjem ove epizode prestaju se primjenjivati i sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije