Udruženje "Idea" organizira Školu poduzetništva Općine Centar

Radiosarajevo.ba
Udruženje "Idea" organizira Školu poduzetništva Općine Centar
Pod pokroviteljstvom Općine Centar i ove godine Udruženje "Idea" organizira "Školu poduzetništva Općine Centar".

Realizacija pomenutog projekta započela je 4., a trajat će do 14. decembra 2017. godine.

Projekat je namijenjen edukaciji mladih ljudi, žena, nezaposlenih osoba i drugih ugroženih kategorija o mogućnostima pokretanja i uspješnog vođenja vlastitog biznisa. Osnovna ideja je ohrabrivanje polaznika i unapređenje njihovih znanja, u smislu razvoja poduzetničkog duha i ideja, u cilju aktivnog uključenja u društveni život i unapređenja kvaliteta života, kako pojedinca, tako i zajednice u cjelini.

Škola poduzetništva je intenzivni trodnevni trening o pokretanju i uspješnom vođenju sopstvenog biznisa, a posebno je korisna za sve mlade ljude koji namjeravaju aplicirati za općinske poticaje u osnivanju start-up biznisa.

Projekat je rezultat višegodišnjeg iskustva predavača, a osim prezentacije neophodnih teoretskih koncepata uključuje i prezentaciju praktičnih savremenih znanja i slučajeva iz prakse, individualne i grupne diskusije i zadatke, prezentaciju video materijala, te praktičnu aplikaciju znanja u formi kreiranja poslovnog plana.

Predavanja su podijeljena u četiri grupe. Prve dvije grupe polaznika završile su predavanja, a u toku su predavanja za treću grupu polaznika. Škola poduzetništva za posljednju grupu polaznika počinje sutra, a trajat će do 14. decembra. Predavanja se održavaju u terminu od 10 do 15 sati.

Predstavnik Udruženja Idea Almir Peštek se zahvalio Općini Centar koja je u navedenom udruženju pronašla partnera i što podržava projekte ovog tipa namijenjene školovanim mladim nezaposlenim ljudima.

"Ove godine imamo 120 prijavljenih za 'Školu poduzetništva'. Kroz predavanja i radionice naši polaznici dobivaju osnovna znanja iz poduzetništva što je vrlo značajno osobama koje planiraju pokrenuti samostalni biznis i da mogu na kvalitetan način krenuti u razradu i realizaciju svojih biznis ideja. Rezultat ovog projekta su poslovni planovi svih naših polaznika kursa, gdje razrađuju poslovnu ideju s kojom kasnije mogu aplicirati za grantove u cilju samozapošljavanja ili pokretanja vlastitog biznisa. I po završetku seminara mi ćemo raditi na pružanju besplatnih savjetodavnih usluga vezanih za eventualno pokretanje i razvoj biznisa polaznika", istaknuo je Peštek.

Edukacija se održava u jedinstvenom prostoru – concept storea Kutcha, jedan od start-up biznisa koje je općina Centar podržala kroz poticaje zapošljavanja mladih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije