Sarajevo: 251 stablo u znak sjećanja na šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 251 stablo u znak sjećanja na šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj
Anadolija / Sarajevo: 251 stablo u znak sjećanja na šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj
U Parku šume prijateljstva Sarajevo, prvom izletištu takvog koncepta u BiH, u ponedjeljak je otvorena Spomen šuma šehidima demokratije 15. jula 2016..

U parku, koji je poklon Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, uz podršku turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) zasađena je 251 sadnica za šehide poginule u pokušaju puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Park, koji se nalazi na Grdonju, otvoren je u maju, a u realizaciji projekta učestvovali su KJP Sarajevo-šume, Generalna direkcija za šumarstvo Republike Turske, Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva Federacije BiH, Općina Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, TIKA i Natron-hayat d.o.o.

Park šume prijateljstva prostire se na šest hektara, a među stablima nalazi se i nekoliko sekvoja, koje nisu tipične za bh. podneblje.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc podsjetio je kako je na mjestu ovog parka prije nekoliko godina bila šuma bez uređenih staza i prostora, a sada je pretvorena u područje prikladno za izlete i druženja u prirodi.

Koc je kazao kako su sadnice koje su danas zasađene u okviru obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja puča u Turskoj.

“Danas su nam se pridružile i studentice iz Turske, a u okviru TIKA-ine razmjene iskustava. Ovo je veoma lijep projekt. Kako s aspekta obilježavanja 15. jula, tako i posjete završenom projektu”, rekao je Koc.

Koc je kazao kako je imao priliku i s predstavnicima KJP ”Sarajevo-šume“ razgovarati o nastavku saradnje.

Izrazio je nadu da će ove sadnice biti kako od koristi za šumu, ali i podsjetnik na šehide koje su u pokušaju državnog udara u Turskoj 2016. usmrtili pučisti.

”Petnaestog jula se dogodio pokušaj puča kojeg mi nećemo zaboraviti niti dozvoliti da bude zaboravljen”, poručio je Koc.

Omer Faruk Alimci, direktor TIKA-e za BiH, kazao je kako nastavljaju provoditi program razmjene iskustava u sklopu kojeg 13 studentica iz Turske boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako je TIKA sa studentima povodom 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva organizirala sadnju mladica.

“Ovo je bilo veoma lijepo pošumljavanje. Nećemo stati samo na tome“, rekao je Alimci koji je najavio niz kulturnih programa u Tešnju kojim će biti obilježena godišnjica sprečavanja pokušaja puča.

Volonterka Elif Bozbuga kazala je kako je sretna što je imala priliku posjetiti Bosnu i Hercegovinu i učestvovati u projektu ovakve vrste.

“Zaista smo ponosni što je u Sarajevu organiziran projekt povodom obilježavanja godišnjice 15. jula“, rekla je Bozbuga, koja je dodala kako je sretna što se organiziraju ovakvi projekti koji služe i građanima u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije