U Sarajevu počela obuka za osnovce o zaštiti od požara

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu počela obuka za osnovce o zaštiti od požara

Imajući u vidu pozitivna iskustva prethodnih godina i veliko interesovanje učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo u saradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom "Bjelave" i ove školske godine organizuje obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu.

Kao i prethodnih godina obučavaju se učenici šestih razreda iz svih 11 osnovnih škola s područja središnje sarajevske općine. Obuka je počela 9. oktobra, a završava se 13. oktobra 2017. godine. Svi termini obuke usklađeni su sa slobodnim vremenom učenika i nastavnika.

Predavači na obuci su Haris Aganović, stručni suradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu Općine Centar i Sulejman Vranac, komandir DVD Bjelave.

Tokom predavanja učenicima je pojašnjeno šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome je djeci posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Predavači su upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

"Služba za civilnu zaštitu Općine Centar nastavlja započetu praksu obuke na osnovu koje je veliki broj učenika usvojio osnovna znanja o evakuaciji, suzbijanju panike i preventivnom djelovanju na lokaliziranju požara ili spašavanju od druge prirodne nesreće. Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo smo dobili saglasnost da u 11 osnovnih škola sa Centra organiziramo ovakvu vrstu predavanja. Obuka je interaktivnog karaktera jer, osim video prezentacije, učenici imaju priliku razgovarati sa predavačima o svim pitanjima u vezi sa postupanjem u slučaju požara ili neke druge nesreće. Također planiramo u jednoj školi izvesti pokaznu vježbu simulacije požara i evakuacije, kako smo to prethodnih godina organizirali u osnovnim školama Nafija Sarajlić i Alija Nametak“, rekao je Aganović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije