U Sarajevu panel diskusija o KSC Skenderija

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu panel diskusija o KSC Skenderija
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / KSC Skenderija - Dvorana Mirza Delibašić

U sarajevskom Domu mladih 20. septembra će biti održana panel diskusija o Kulturno-sportskom centru 'Skenderija'.

Panel diskusija je nazvana Novi život Skenderije. Organizator je Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom 'Skenderija' i Asocijacijom arhitekata Bosne i Hercegovine.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su podsjetili da je ovaj kompleks izgrađen 1969. godine po idejnom rješenju Živorada Jankovića i Halida Muhasilovića, te da je bio, kako su naveli, najkrupniji zahvat u gradu i jedan od najvećih, najznačajnijih objekata u bivšoj Jugoslaviji.

Ocijenili su da je 'Skenderija' trenutno potencijal koji je slabo iskorišten.

"Niz godina trg je pust, privredni grad neprivlačan, a sadržaji u Domu mladih i dvorani 'Mirza Delibašić' nisu na nivou koji bi odgovarao značaju koji je 'Skenderija' nekada imala", poručili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Naglasili su da njenoj transformaciji treba pristupiti ozbiljno s obzirom da na to da je riječ o "višenamjenskoj megastrukturi" dodavši:

"Rješenje koje na kraju bude usvojeno mora biti kvalitetom na najvišem nivou, korjenito i hrabro, ali racionalno i izvedivo. Takvo rješenje je nemoguće iznjedriti bez temeljnih priprema i sagledavanja problema sa svih mogućih strana."

Kako su istakli, na diskusiji žele čuti mišljenja struke i potrebe građana. Početak diskusije je zakazan za 17:30 sati.

Kultno sarajevsko mjesto: Hoće li se Skenderija srušiti ili ne?

Kulturno-sportski centar 'Skenderija' je dio inicijative Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela. Prijedlog i materijal za ovu inicijativu je pripremila Mejrema Zatrić ispred Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine.

Skenderija među objektima brutalističke arhitekture koje treba spasiti

Inicijativa Muzeja nazvana #SOSBrutalism predstavlja bazu podataka o više od 1.600 zgrada brutalističke arhitekture. Cilj je da se spase ove zgrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije