U sarajevskoj opštini Centar će biti smještena Spomen soba ubijenoj djeci u ratu

Radiosarajevo.ba
U sarajevskoj opštini Centar će biti smještena Spomen soba ubijenoj djeci u ratu
Foto: Općina Centar / Sastanak predstavnika oštine Centar i Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva

Načelnik opštine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je predsjednika
Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. Fikreta
Grabovicu sa kojim je razgovarao o aktivnostima koje Udruženje realizuje kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Grabovica je ranije u ime Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. uputio molbu ovoj lokalnoj zajednici da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac za realizaciju projekta Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva.

U spomen-sobi izložili bi predmete i eksponate u znak sjećanja na ubijenu mladost Sarajeva. Naša zamisao je da prostor za Spomen sobu za ubijenu djecu bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati nešto više o opsadi grada, pojasnio je Grabovica.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da ne smije zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601
nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

Prihvatili smo inicijativu da se u Ulici Džidžikovac napravi spomen-soba posvećena ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade grada i agresije na Bosnu i Hercegovinu i u proteklom periodu smo rješavali imovinsko-pravne odnose. Ne smijemo zaboraviti stradanja naših građana, naročito djece, i zajedno se moramo boriti da pravda bude zadovoljena. Bez obzira na sve uspjeli smo sačuvati grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Ove fakte moramo prenositi posebno na mlađe generacije, kako se historija ne bi ponovila. Općina vam stoji na raspolaganju i budite slobodni da u nama tražite partnera za sve vaše projekte. Obećanje koje smo dali Udruženju da ćemo osigurati prostor za Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva ćemo ispuniti, poručio je
Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije