Hotel Nacional: Ruševina u turističkom jezgru zanimljiva samo migrantima

J. Ć.
Hotel Nacional: Ruševina u turističkom jezgru zanimljiva samo migrantima
Migranti koji borave na području Sarajeva već duže vrijeme za smještaj koriste i prostorije napuštenog hotela "Nacional".

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je direktorica Srednje ugostiteljsko-turističke škole za praktičnu nastavu Fatima Hodžić-Omerović.

Inače, objekt nekadašnjeg sarajevskog hotela Nacional u ulici Konak propada već više od 20 godina te kao takav negativno utječe na imidž grada, jer su u blizini Careva džamija, Vijećnica i drugi kulturno-historijski spomenici, a već duže vrijeme prostorije za smještaj koriste migranti.

Nakon rata obnovljen je samo dio koji koristi Srednja ugostiteljsko-turistička škola za praktičnu nastavu.

Kako je ranije navela za naš portal Hodžić-Omerović ovaj objekt je znatno oštećen u ratu. 

"U ratu se nastava odvijala u našem drugom objektu, jer ova škola ima dvije zgrade - jedna je u Dugom sokaku, a druga je u radionici Nacional. Nakon rata dio radionice je popravljen gdje se nastava i danas odvija", rekla je tada navodeći kako su danas uvjeti dosta dobri. 

Međutim, danas govori kako je i dalje situacija ista.

Sudbina hotela Nacional i dalje je neizvjesna iako su investitori zainteresirani, ali sada imaju problem s migrantima koji su tu smješteni već pola godine.

hotel nacional (6).JPG - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Hotel Nacional

"Djeca normalno obavljaju nastavu u radionici Nacional, dok je u ruševnom dijelu hotela smješten veliki broj migranata s kojim se borimo više od pola godine. Ide zima, neko rješenje se mora naći. U tome nam dosta pomaže i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo", rekla je Hodžić-Omerović.

Navela je i to da je razgovarala s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koji su pokazali interes da se nešto uradi s tom školskom radionicom hotela Nacional.

"Ono što mogu reći, jeste da sam sigurna da će voditi računa i da će na prvom mjestu biti interes škole", istaknula je direktorica ove škole Fatima Hodžić-Omerović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije