U roku od mjesec dana KS će dobiti novog policijskog komesara

E. H.
U roku od mjesec dana KS će dobiti novog policijskog komesara
FOTO: Radiosarajevo.ba / MUPKS
Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara u Kantonu Sarajevo prethodnih dana održao je svoju redovnu sjednicu, na kojoj su doneseni zaključci o finaliziranju procesa izbora novog policijskog komesara u Kantonu Sarajevo.

U roku od mjesec dana, Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo trebalo bi dobiti novog policijskog komesara, koji će na toj funkciji zamijeniti smijenjenog Vahida Ćosića. Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Samir Čorbo, predsjedavajući Nezavisnog odbora za imenovanje policijskog komesara, konačnu odluku će dati Vlada Kantona Sarajevo.

"Postoje tri kandidata, te će danas biti obavljeni razgovori s njima. Poslije toga ćemo mi dostaviti listu od dva kandidata, prema zakonu, koja putem ministra ide pred Vladu KS-a. Ministar daje svoje dodatno mišljenje i nakon toga će Vlada dati konačnu odluku o izboru novog policijskog komesara u MUP-u KS-a", kazao nam je Čorbo.

On je dodao kako će danas biti odlučeno između Mevludina Halilovića, Džafera Hrvata i Fahrudina Halača, kandidata koji su predali zahtjeve na konkurs za mjesto policijskog komesara. Nakon toga će, iz užeg kruga, biti izabran novi rukovodioci policijskih organa u KS-u.

Ipak, još uvijek je neizvjesno ko bi mogao doći na ovu funkciju, iako se špekulira da bi će to biti trenutni v.d policijskog komesara sarajevske policije Mevludin Halilović.

"Sedam ljudi o tome odlučuje, te je vrlo neizvjesno ko bi mogao biti novi policijski komesar. Hipotetički, to može bilo ko od tri kandidata, a nijanse će odlučivati jer svi kandidati ispunjavaju uvjete koji su veoma visoki", istaknuo je Čorbo.

On je dodao i kako bi, ako ne bude iznenađenja, novi policijski komesar trebao biti imenovan u narednih mjesec dana, nakon što se ispoštuju svi zakonski procesi. A jedno od iznenađenja koje bi moglo prekinuti ovaj proces jeste zahtjev smijenjenog komesara Vahida Ćosića da se ovaj konkurs poništi.

Podsjećamo, Vlada KS-a je krajem novembra smijenila dotadašnjeg policijskog komesara, na prijedlog ministra za unutrašnje poslove KS-a Vedrana Mulabdića. Smjena se dogodila nakon disciplinskog postupka koji je vođen protiv bivšeg komesara Ćosića, a do imenovanja novog komesara na ovo mjesto privremeno je imenovan dotadašnji načelnik Sektora uniformirane policije KS-a Mevludin Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije