U parku kod Ekonomske škole biće izgrađen spomenik Editi Malkoč i Selmi Agić

E. H.
U parku kod Ekonomske škole biće izgrađen spomenik Editi Malkoč i Selmi Agić
Godinu dana nakon tragične nesreće u Sarajevu i smrti dvije studentice Edite Malkoč i Selme Agić u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najavljena je izgradnja spomen-obilježja ovoj tragediji.

Tačnije, u parku kod Ekonomske škole, u blizini mjesta tragične nesreće koja je 10. oktobra 2016. godine potresla cjelokupnu javnost, trebao bi biti izgrađen impozantan spomenik, koji će služiti kao sjećanje na sarajevske tragedije u kojima su stradali mladi.

"Zahvaljujući pojedinim inicijativama uskoro će početi izgradnja jednog centralnog spomenika u novom parku, prekoputa Ekonomske škole i to će biti spomen obilježje za Editu i Selmu, te za pokojnog Denisa Mrnjavca, kao opomena za sve one koji prođu tim dijelom grada. Ja sam, svojevremeno, pokrenuo inicijativu da to spomen-obilježje bude izgrađeno pred Filozofskim fakultetom, ali u dogovoru s načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem odlučili smo da taj spomenik dobije posebno mjesto i da bude impoznantniji, kako bi poslužio kao upozorenje građanima da paze na ono što rade, jer to može izazvati velike tragedije", kazao je za Radiosarajevo.ba Amir Agić, otac tragično preminule Selme Agić.

On je dodao i kako se ta inicijativa pojavila nekoliko dana prije godišnjice stradanja njegove kćerke i njene kolegice, te da na taj način žele ostaviti trajno sjećanje na izgubljenu mladost u glavnom gradu BiH.

Podsjećamo, nesreća u kojoj su stradale Selma Agić i Edita Malkoč dogodila se 10. oktobra 2016. godine, kada je jedan nesmotren vozač vozilom udario ove djevojke na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja. Nakon nesreće, vozač je pobjegao, a vrlo brzo cjelokupna javnost saznala je da je riječ o Sanjinu Sefiću, koji je nakon nesreće pobjegao u Srbiju.

Dva dana kasnije Sefić je uhapšen u Novom Sadu, a nekoliko mjeseci kasnije izručen BiH, gdje mu se trenutno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi zbog ovog slučaja.

Također, spomenik će prisjećati građane na još jednu tragediju, odnosno na ubistvo Denisa Mrnjavca, šesnaestogodišnjeg srednjoškolca koji je na putu iz škole prema kući brutalno pretučen u prepunom tramvaju. Ovaj dječak preminuo je 6. februara 2008. godine, a zbog njegovog ubistva na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su Nermin Sikirić, koji je nožem ubo Mrnjavca, te njegovi pomagači Ademir Lelović i Berin Talić, kao i Armina Milić, Lelovićeva majka koja je pomagala sinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije