Dan planete Zemlje: Učenici čistili i ozelenjavali javne površine u općini Centar

Radiosarajevo.ba
Dan planete Zemlje: Učenici čistili i ozelenjavali javne površine u općini Centar
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Akcija pošumljavanja i ozelenjavanja u sarajevskoj općini Centar
U povodu Dan planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, na području općine Centar će u petak, 20. aprila 2018. godine u vremenu od 10 do 15.30 sati biti provedena velika ekološka akcija čišćenja i ozelenjavanja javnih površina.

Organizator ove akcije je Služba civilne zaštite, a učestvovat će članovi štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, učenici osnovnih i srednjih škola, radnici KJKP Park i svi drugi zainteresirani građani.

Planom akcije predviđena je sadnja stabala jasena, bagrema, breze, smrče..., u gradskom parku Jezero, dok će u parku u Ulici Dajanli Ibrahim-bega ispod Romskog naselja na Gorici osušene sadnice biti zamijenjene novim.

Učenici Zubotehničke škole će čistiti zelene površine oko stadiona na Koševu i porodilišta na Jezeru, a u sklopu projekta Ekskurzija 2018. Mjesni štabovi civilne zaštite će zajedno sa građanima čistiti zelene površine kod prostorija svih mjesnih zajednica.

Zelene površine će biti očišćene i uređene na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru i oko džamije na Šipu, saopćili su iz Općine Centar.

Na prostoru Arboretuma na Kromolju bit će zasađeno novo drveće i živica, a zatim će biti održan ekološki čas za učenike osnovnih škola i njihovih ekoloških sekcija, uz učešće profesora Šumarskog fakulteta i članova Komisije Općinskog vijeća Centar za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Iz Općine Centar pozivaju građane da učestvuju u ovoj akciji i daju svoj doprinos uređenju životne sredine.

Početak akcije je u 10 sati u parku Jezero i polazno mjesto je na parkingu kod porodilišta, a nakon toga u parku u Ulici Dajanli Ibrahim-bega ispod Romskog naselja na Gorici, a u 11 sati u Arboretumu je ekološki čas za učenike osnovnih škola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije