U Kantonu Sarajevo će biti zaposleno 25 novih vatrogasaca

Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo će biti zaposleno 25 novih vatrogasaca
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vatrogasci/Ilustracija

U cilju poboljšanja uslova djelovanja i rješavanja trenutno najveće poteškoće u funkcionisanju Kantonalne uprave civilne zaštite, a koja se ogleda u nedostatku značajnog broja profesionalnog stručnog kadra, prije svih vatrogasaca, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 55. redovnoj sjednici jednoglasno dala saglasnost za upošljavanje 15 kvalifikovanih vatrogasaca – vozača i 10 kvalifikovanih vatrogasaca na neodređeno vrijeme u ovoj upravi, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je navedeno, Vlada je ovakvu odluku donijela na prijedlog aktuelnog v.d. direktora uprave Kemala Cacana te na ovaj način iskazala maksimalno razumijevanje i spremnost za rješavanje ovog gorućeg dugogodišnjeg problema.

Kako je kazao direktor Cacan obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, u njihovom Odjeljenju za vatrogastvo predviđeno je da poslove zaštite od požara i vatrogastva obavlja 266 zaposlenika, te da je popunjeno samo 189 radnih mjesta.

"Trenutno je upražnjeno 77 radnih mjesta. Vatrogasci rade u četiri smjene, a nedostaju nam toliko ljudi kako bismo kvalitetno popunili naše dvije smjene", precizirao je direktor Cacan.

Dodao je kako bi popunom ovih radnih mjesta Uprava bila značajno dokapacitirana da na vrijeme i kvalitetno izvršava poslove iz svoje nadležnosti, kao i da uspostavi efikasniju operativnost profesionalne vatrogasne jedinice.

Tokom rasprave ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija je zatražio od direktora Cacana da prema Vladi uputi zahtjev za angažman dodatnog broja pripravnika i to kroz poseban program kantonalne Službe za zapošljavanje.

Naglasio je i kako bi bilo dobro započeti aktivnosti na otvaranju Centra za obrazovanje odraslih i trening kampa namijenjenih za edukaciju, obuku i certifikaciju novih mladih vatrogasaca, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije