U dva dana više od 1.000 glasova za novu Nextbike stanicu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
U dva dana više od 1.000 glasova za novu Nextbike stanicu u Sarajevu
Foto: Nextbike / Nextbike ispred Vijećnice
Na službenoj Facebook stranici Nextbike BiH objavljena je anketa u kojoj građani Sarajeva mogu glasati u kojem sarajevskom naselju žele vidjeti novu Nextbike stanicu.

U samo dva dana anketu je popunilo više od hiljadu građana, a rezultati ankete pokazuju da su najviše tražene lokacije u naseljima Čengić Vila, Otoka, Baščaršija, Ilidža.

"Svakodnevno putem e-maila ili Facebook stranice dobijamo upite građana za postavljanje novih lokacija, a cilj ankete je da nam pruži jasniju sliku i pomoć u planiranju širenja mreže u Sarajevu. Istovremeno, rezultati ankete potvrđuju da Nextbike zaista predstavlja potrebu građana Sarajeva i da ga rado žele koristiti kao prijevozno sredstvo u svojim svakodnevnim obavezama", izjavili su iz ureda Nextbike-a u Sarajevu.

Nakon Sarajeva i Tuzle, prije nepunih 15 dana sistem pod nazivom BL-Bike pokrenut je i u Banja Luci.

"Grad Banja Luka predstavlja pozitivan primjer implementacije sistema javnih bicikala. Osim što je obezbijedio lokacije, grad je finansirao cjelokupnu nabavku opreme i uspostavljanje sistema, što pokazuje viziju i opredjeljenje grada prema razvoju biciklističkog saobraćaja i urbane mobilnosti. Rezultati korištenja sistema u Banja Luci su od prvog dana i više nego dobri."

Na pitanje kada možemo očekivati nove stanice u Sarajevu, iz Nextbike-a su nam odgovorili:

"Širenje mreže zahtijeva obezbjeđivanje adekvatne lokacije za postavljanje stanice, ali prvenstveno znatnih finansijskih sredstava za nabavku opreme. U ovom trenutku ne možemo ništa obećati, ali nadamo se da ćemo uz pomoć partnera koji nas podržavaju, ali i gradskih institucija, biti u prilici obezbijediti potrebne uslove i postaviti stanice u još nekoliko sarajevskih naselja."

Nextbike sistem u Sarajevu broji osam stanica i šezdeset bicikala, a sistem aktivno koristi više od 2.500 korisnika.

Glasati možete na OVOM linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije