U centru Sarajeva bit će otvorena galerija-atelje Safeta Zeca

Fena
U centru Sarajeva bit će otvorena galerija-atelje Safeta Zeca
Foto: Općina Centar / Potpisan Memorandum o razumijevanju povodom uspostave galerije-ateljea akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca

Danas je ispred zgrade Općine Centar potpisan Memorandum o razumijevanju povodom uspostave galerije-ateljea akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca.

Memorandum je u ime Općine Centar potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime Gradske uprave to je učinio dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić. Akademski slikar i grafičar Safet Zec Memorandum će potpisati naknadno.

Naime, potpisivanjem Memoranduma strane potpisnice su iskazale zajedničku namjeru i dobru volju u pogledu davanja podrške očuvanju, promociji i obavljanju umjetničke i kulturne djelatnosti, te obogaćenja turističke ponude grada Sarajeva, a uz opredjeljenje da se obezbijedi umjetnički prostor i uspostavi galerija-atelje sa stalnom postavkom remek-djela umjetničke kolekcije istaknutog akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca.

Dogradonačelnik Šarić je kazao da su nažalost vrlo često bosanskohercegovačke istaknute ličnosti i umjetnici, kojima se ponosi cijeli svijet, u našoj zemlji zapostavljeni.

"Ovim činom mi nastojimo prekinuti takvu tradiciju. Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i Općina Centar predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem potpisivanjem ovog memoranduma obezbijedit će uspostavu jedne reprezentativne galerije i ateljea za našeg velikog umjetnika Safeta Zeca u centralnom dijelu grada. To će zasigurno doprinijeti boljoj turističkoj ponudi grada, ali i očuvanju umjetničke i kulturne djelatnosti", poručio je Šarić.

Načelnik Ajnadžić je iskazao spremnost ove lokalne zajednice da uloži maksimalne napore u promocije kulturne i umjetničke baštine.

"Ovo je jedan revolucionaran iskorak kada je u pitanju promocija umjetnosti i svakako promocija naših velikana umjetničke djelatnosti. Ponosni smo da zajedno sa Gradom Sarajevom možemo dati doprinos u ovoj dobroj priči i zadovoljni smo sa činjenicom da će snaga kulture, koju promovira istaknuti akademski umjetnik Safet Zec, iz Venecije doći u Sarajevo", naglasio je Ajnadžić.

Potpisivanju Memoranduma u ime Općine Centar prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, dopredsjedavajući Vijeća Mustafa Mulić, sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Mustafa Resić i vijećnik Velija Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije