Općina Novo Sarajevo: Dvorana na Grbavici ne treba nositi ime Gorana Čengića

J. Ć.
Općina Novo Sarajevo: Dvorana na Grbavici ne treba nositi ime Gorana Čengića
Nakon inicijative da sportska dvorana u naselju Grbavica nosi ime po Goranu Čengiću, iz Općine Novo Sarajevo za Radiosarajevo.ba su kazali kako nadležno općinsko tijelo smatra da dvorana ne treba da se zove po nekadašnjem istaknutom rukometašu.

S obzirom na značaj objekta za sve građane s područja općine Novo Sarajevo, ali i šire, Komisija za odnose s mjesnim zajednicama i javna priznanja Općinskog vijeća Novo Sarajevo dostavila je navedene inicijative svim mjesnim zajednicama s ovog područja da daju svoje mišljenje.

Iz Općine Novo Sarajevo kazali su nam da su mjesne zajednice dostavile svoja mišljenja, u smislu da podržavaju dva prijedloga naziva sportske dvorane, i to Sportska dvorana Goran Čengić i Sportska dvorana Novo Sarajevo, ali da je komisija donijela drukčiji zaključak.

"Nakon sagledavanja svih prijedloga i datih obrazloženja, komisija smatra da sportska dvorana ne treba nositi ime osobe, već se zvati po teritoriji na kojoj se nalazi. Tako je komisija izradila prijedlog Zaključka o utvrđivanju naziva sportske dvorane na području MZ 'Grbavica II' u naziv 'Sportska dvorana Novo Sarajevo'“, kazali su iz općine i dodali da je dalja procedura u nadležnosti Općinskog vijeća Novo Sarajevo, s obzirom na to da se predmetni Zaključak dalje daje na razmatranje i usvajanje Vijeću.

Načelnik ove općine Nedžad Koldžo prvi je pokrenuo inicijativu da ova dvorana nosi ime Gorana Čengića, nekadašnjeg istaknutog rukometaša, koji je mučki ubijen 1992. godine na Grbavici.

Nadležnu komisija Općine Novo Sarajevo koja ne dozvoljava da sportska dvorana na Grbavici nosi ime Gorana Čengića, čine Robert Pleše, Mirsada Hadžić, Elvir Gušo, Suvad Spahović, Šefik Kuka i Adem Olovčić.

Inicijativu da se ova dvorana zove po Čengiću pokrenula je i Naša stranka koju je podnijela Sanja Lazar, bivša vijećnica u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

Predsjednica Kluba vijećnika Naše stranke Vildana Bešlija, za Radiosarajevo.ba kazala je kako i dalje stoje iza inicijative, te da se nadaju podršci.

Sportskom dvoranom, kako kažu, upravlja javno poduzeće za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novo Sarajevo ONSA d. o .o. Sarajevo. U dvorani koja još uvijek nema zvanični naziv tokom 2016. godine održano je nekoliko međunarodnih sportskih turnira u stonom tenisu, streljaštvu, malom fudbalu, odbojci i rukometu. Prvi put je prošle godine organizirana i svečana dodjela stipendija učenicima srednjih škola  i studentima, a planirano da se ta manifestacija u maju također održi u dvorani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije