U apotekama još uvijek nema dječijeg sirupa Dalsy

J. Ć.
U apotekama još uvijek nema dječijeg sirupa Dalsy
Ilustracija / Arhiv
U sarajevskim apotekama i dalje vlada nestašica dječijeg sirupa Dalsyja koji ublažava bolove, snižava tjelesnu temperaturu i ima protuupalno dejstvo.

Sarajevo / Roditelji ljuti: U apotekama nema dječijeg sirupa Dalsy

"Već dugo nemamo na stanju sirup Dalsy koji se koristi za skidanje visoke temperature kod djece, i nemamo tačnu informaciju kada će biti u prodaji. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je 17. jula ove godine obaviještena o nestašici ovog lijeka i ono što znamo i što je sigurno jeste da Dalsy sirupa neće biti do kraja ove godine, jer smo kontaktirali sve dobavljače", rekli su za Radiosarajevo.ba iz JU Apoteka u Sarajevu. 

Kontaktirali smo i apoteke u Istočnom Sarajevu koji su za naš portal potvrdili da je ovaj lijek već nekoliko mjeseci deficitaran. 

"Dalsy sirupa nema već duži period, ali kao alternativni lijek nudimo Ibuprofen čiji je sastav potpuno isti, ista jačina, samo je drugi proizvođač", rekli su nam iz Crvene apoteke u Lukavici. 

U nekim sarajevskim apotekama pored Ibuprofen lijeka, kako saznajemo, djeci propisuju i lijek Neofen koju proizvodi slovenska Krka. 

Inače, Dalsy sirup ublažava bolove, snižava tjelesnu temperaturu i ima protuupalno dejstvo. Dalsy oralna suspenzija se koristi za blage do umjerene bolove, reumatske bolesti (reumatoidni artritis, osteoartritis) te za menstrualne bolove, kod odraslih i adolesecenata u dobi preko 12 godina.

Kod djece u dobi od 6 mjeseci– 12 godina, Dalsy oralna suspenzija se primjenjuje tokom akutnih bolnih stanja i groznice koji se vezuju za običnu prehladu. Dalsy obično počinje djelovati u roku od 30 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije