Tužne godišnjice: Odata počast stradalim civilima na Dobrinji

Radiosarajevo.ba
Tužne godišnjice: Odata počast stradalim civilima na Dobrinji
Tragičnog 4. februara 1994. tokom opsade Sarajeva, tri granate, jedna za drugom, pale su na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže na Dobrinji. 

Minobacačke granate kalibra 120 mm su ispaljene oko 11.25 sati s agresorskih položaja u Lukavici, a od njihovog rasprskavajućeg dejstva smrtno stradalo devet, a teže i lakše ranjeno 16 građana Sarajeva.

Prva granata pala je ispred stambenog bloka u ulici Oslobodilaca Sarajeva. Druga i treća granata pale su među prodavce i kupce na pijaci iza stambenih zgrada u ulici Mihajla Pupina i ulici Oslobodilaca Sarajeva.

Poginulo je devet ljudi, među kojima je bilo i jedno dijete mlađe od 15 godina: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera, dok ih je još 16 ranjeno.

U znak sjećanja na devetero ubijenih Sarajlija je i danas obilježena godišnjicastradanja.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajevo, Općine Novi Grad , Unije civilnih žrtava rata KS-a, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te članovi porodica, prijatelji i komšije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije