Sarajevo / Trka za demokratiju: Podrška turskom narodu koji je položio ispit odanosti

15. 07. 2017. u 11:13:00 Anadolija

Shares:0

Veliki broj građana stiglo je na Vilsonovo šetalište u Sarajevu gdje je danas održana "Trka za demokratiju - 15. juli", kratka trka humanitarnog karaktera.

Generalni sponzori trke su Ambasada Republike Turske u BiH, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH i ZiraatBank, koji prvi put pripremaju trku za sve generacije kojom se želi ukazati na bitnost društvene solidarnosti i humanosti.

Pobjedu u muškoj konkurenciji i vrijednu nagradu osvojio je Samuel Naibei Kiplimo (9:42 minuta), dok je u ženskoj slavila Olivera Jevtić (10:55:51). Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji zauzeli su Srđan Samardžić i Uroš Gutić, a u ženskoj Lucija Kimani i Jelena Kosić.

Među prisutnima je i Omanović Munevera iz Sarajeva koja je poručila da je, prije svega, potrebno više ovakvih sportskih događaja.

"Ovdje sam zbog demokratije. Drago mi je i vidite da sam i ja starija došla tu. Poželjno je da ima i više ovakvih trka. Tu sam kao podrška", kazala je Omanović i dodala da su tu i zbog podrške turskom narodu ali i demokratiji u cijelom svijetu.

I Jelena Hadžiosmanović je danas u Vilsonovom šetalištu.

"Primarno sam tu iz sportskih razloga. U ovom gradu i državi su uvijek dobrodošle bilo kakve trke. Cijela naša trkačka zajednica je iskoristila ovaj trenutak da istrči još jednu trku. Generalni povod trke je za demokratiju tako da mislim da je to uvijek dobar povod", kazala je Hadžiosmanović.

Senadin Voloder je poručio da je "utrka odlična prilika da građani BiH i Sarajeva pokažu svoju podršku za slobode odnosno podršku turskom narodu koji je tačno prije godinu dana položio ispit demokratije, patriotizma i ispit odanosti državi".

U noći 15. jula život je izgubilo oko 250 građana, a više od 2.000 ih je ranjeno.

Kada je riječ o samoj trci, polazak je ispred Turske Ambasade, trčalo se prema hotelu Bristol i zgradi Elektroprivrede BiH, do kraja Vilsonovog šetališta. Tu su se takmičari okrenuli i trčali nazad cijelim Vilsonovim šetalištem do drugog kraja, odnosno do Mosta Suade Dilberović, gdje su se također okrenuli i trčali nazad do cilja – Turske ambasade. Dužina staze koja vodi kroz Vilsonovo šetalište je 3,5 kilometra. 

Učešće u trci je besplatno, a donja starosna granica je deset godina. Pobjednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji sponzori trke: Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines - Predstavništvo u BiH, ZiraatBank, TIKA, Institut Yunus Emre i Grad Istanbul, pripremili su vrijedne nagrade i poklone. Nagrade za prva tri mjesta iznose 1.000, 500 i 250 KM u obje konkurencije, a za prvoplasirane Turkish Airlines je pripremio i poklon u vidu aviokarte za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.

NEMA KOMENTARA