Pogledajte prvu panoramsku vožnju Trebevićkom žičarom

A. B.
Pogledajte prvu panoramsku vožnju Trebevićkom žičarom
Šestog aprila 2018. godine, u 11 sati, svečano je u rad puštena Trebevićka žičara koja će za sedam minuta prevoziti putnike iz grada do Olimpijske planine Trebević.

Nakon otkrivanja spomen-ploče prvog čuvara žičare Rame Bibera, svečanog puštanja u rad žičare, počele su prve panoramske vožnje ljepotice iznad grada.

Kako je ranije najavljeno, danas od 14 sati vožnja žičarom će biti besplatna za sve građane. Žičara je prije više od 20 godina povezivala Bistrik na 583 metra nadmorske visine s Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektirali su je i sagradili Česi. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizirana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U narednim minutama provozajte se Trebevićkom žičarom i uživajte u panorami Sarajeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije