Toplane ponovno griju sarajevske stanove isključivo na prirodni gas

Radiosarajevo.ba
Toplane ponovno griju sarajevske stanove isključivo na prirodni gas
Pixabay / Ilustracija / Grijanje
Niske temperature posljednjih dana izazvale su brojne probleme širom BiH, naročito kada je riječ o grijanju.

Zbog tehničkih problema u Zenici je dolazilo do potpunog prekida u isporuci toplotne energije prema stambenim i poslovnim objektima, a do problema je dolazilo i u Sarajevu, i to zbog kvarova na toplovodu.

Ipak, građani Sarajeva koji se griju zahvaljujući Toplanama mogu biti zadovoljni s obzirom na grijanje stanova i tokom noćnih sati. 

Tokom jučerašnjeg dana iz ovog poduzeća je došlo saopćenje kako su primorani da zbog reducirane isporuke prirodnog gasa počnu koristiti lož ulje i mazut.

Kako je u poslijepodnevnim i večernjim satima sarajevski zrak ponovno bio kritično zagađen, ubrzo je stiglo upozorenje iz Eko akcije u kojem između ostalog stoji:

"Ovaj scenarij se ponavlja svake godine: Toplane u dijelu sezone grijanja, pod nekim izgovorom, pređu na alternativna goriva što stanovništvu donese uvećano zagađenje zraka, a snabdjevačima lož uljem i mazutom (redovni) dodatni profit. S druge strane, kada je prije nepunih dvadesetak dana, 24. decembra prošle godine, zbog katastrofalnog zagađenja zraka napokon proglašena epizoda Uzbune za Kanton Sarajevo, mjera 'zabrane rada industrijskih i drugih pogona koja u tehnološkom procesu koriste čvrsto gorivo i teža lož ulja' nije uvedena - iako je predviđena Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u KS-u iz 2014. godine i iako je to skoro jedina mjera iz tog, inače vrlo blijedog dokumenta koja bi imala kakvog-takvog efekta", stoji u saopćenju.

Kontaktirali smo KJKP Toplane gdje nam je pojašnjeno kako su na ove mjere bili primorani zbog izraziro niskih temperatura te da je mjera kratkotrajna. Već danas Sarajevo se ponovno grije isključivo na prirodni gas.

"Tokom jučerašnjeg dana, a usljed povećane potrošnje prirodnog gasa uzrokavane izrazito niskim temperaturama vanjskog zraka KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. su bile primorane da u cilju održanja toplifikacionog i gasnog sistema na području Kantona Sarajevo, na jednom dijelu svojih postrojenja, za proizvodnju toplotne energije koriste alternativno gorivo (mazut, lož ulje ), što je učinjeno uz koordinaciju sa KJKP Sarajevogasom d.o.o. i BH-Gasom d.o.o. Od 13 sati danas, sva postrojenja KJKP Toplana - Sarajevo d.o.o. putem kojih se zagrijava 53 hiljade korisnika na području Kantona Sarajevo ponovo za proizvodnju toplotne energije koriste isključivo prirodni gas“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije