Drugi pišu / The Guardian o slučaju Pamuk: U SDA se boje da ne razljute turske vlasti

20. 02. 2018. u 20:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Britanski The Guardian ovih dana pisao je kako je Orhanu Pamuku po političkom nalogu uskraćena titula počasnog građanina Sarajeva.

Poznati britanski dnevnik i jedan od najuglednih svjetskih medija piše kako je na prijedlog Buybooka dobitnik Nobelove nagrade za književnost nominiran za počasnog građanina Sarajeva.

Također, The Guardian donosi da je Pamuk trebao na proljeće posjetiti bh. metropolu jer trenutno radi na scenariju o ratu u BiH.

Nakon jednoglasnog usvajanja prijedloga, navodi se u tekstu, u drugom krugu došlo je do izmjene jer su se predstavnici vladajuće SDA prepali da bi time mogli razljutiti turske vlasti. Naime, Orhanu Pamuku u Turskoj prijeti zatvorska kazna jer je jedan od glasnih kritičara politike aktuelne vlasti.

Malik Garibija, predsjednik SDP Stari Grad Sarajevo, za The Guardian je rekao da i Sarajevo i djela Orhana Pamuka spadaju u sjajne dijelove ljudske historije, te da će zasigurno tamo stajati zajedno, za razliku od gradskih vlasti koje su donijele ovu sramnu odluku.

"Gospoda na vlasti su trebali biti gradski oci Sarajeva, a ponašaju se kao maćehe male Erdoganove varoši. Uvjeren sam da je Turska naša prijateljska zemlja i da su Turci nama prijateljski narod, pa sam stoga siguran da se i oni sami stide pred ovakvim gestama, kao što bi se svaki dobar prijatelj postidio. Prijatelj bi nas podigao i ne bi dozvolio da pred njim klečimo, posjeo bi nas za isti sto i sačuvao nam obraz.

Nadam se da će Orhan Pamuk, zbog djela koje je napisao i koja ga svrstavaju u red najpoznatijih Turaka i najvećih pisaca u historiji, postati naš počasni sugrađanin. Ova politička previranja su privremena i ona će sigurno proći, ali Pamukova fantastična djela će ostati dio historije, dugo nakon što ovi politički projekti budu zaboravljeni.

SDP BiH će svakako reagirati i u Gradskom vijeću tražiti da se problem ispravi, ali dobrim dijelom već je kasno, šteta ugledu Grada je nanesena onog momenta kada je ovakva vijest otišla u eter", izjavio je Malik Garibija za britanski The Guardian.

NEMA KOMENTARA