Svjetski mediji o Sarajevu: San se ostvario, žičara ponovo radi nakon 26 godina

Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o Sarajevu: San se ostvario, žičara ponovo radi nakon 26 godina
San Edmonda Offermana ostvario se danas nakon 20 godina kada je simbol Sarajeva - žičara, koja je bila uništena 1992. godine na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, konačno ponovo radi.

Žičara prevozi putnike ka Trebeviću, planini iznad glavnog grada BiH, piše novinska agencija Reuters.

Nove gondole, kupljene da oduševe i mlado i staro, a oduševile su i Offermana, bogatog američkog biznismena holandskog porijekla i filantropisti, koji je bio glavna pokretačka snaga obnove žičare.

Ovo je poseban osjećaj”, rekao je Offerman o žičari za Reuters, dok gleda dole prema gradu.

Offerman se pokušava sjetiti svoje posljednje vožnje 1991. godine, neposredno pred izbijanje rata.

Odušljeven sam sa cijelim ovim iskustvom. Još 1998. godine kada sam prvi put posjetio Sarajevo nakon rata, da žičara se mora vratiti”, kazao je biznismen.

Prva žičara proradila je prije gotovo 60 godina, što je Sarajevo svrstalo u rijetke gradove gdje možete za 10 minuta stići do guste borove šume iz centra grada.

Ali tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine nacionalističke srpske snage su držale Sarajevo pod opsadom, a sa Trebevića, koji je bio omiljena destinacija za odmor, su artiljerijom ubijali civile u gradu, te su tako ovu planinu pretvorili izvorom terora, piše Reuters.

I agencija France Presse (AFP) piše, a prenosi Yahoo.com, da je žičara otvorena 26 godina nakon što je uništena na početku krvave opsade Sarajeva 1992. godine.

AFP navodi da je žičara zadnji obnovljeni simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Stotine građana Sarajeva pohrlile su u proljetnom danu da uživaju u pogledu koji oduzima dah sa planine Trebević.

Ovaj događaj oživio je sjećanja na period prije rata.

“To je bio prvi pogled na cijeli grad”, izjavio je pjevač Zijo Rizvanbegović iz grupe Valentino koja je bila na vrhuncu popularnosti u vremenu dok je Bosna bila dio Jugoslavije.

Žičara zajedno sa Vijećnicnom su dva najvažnija simbola Sarajeva koja su obnovljena, ocjenjuje France Presse.

Ugledni britanski list Guardian navodi kako se danas u Sarajevu obilježavaju 73 godine otkako je glavni grad BiH pobijedio fašizam, te kako se nakon 26 godina od početka opsade grada ponovo otvara Trebevićka žičara koja ulijeva nadu Sarajlijama da će ponovo oživjeti sjećanja na to prijeratno vrijeme.

U tekstu također Guardian opisuje izgled novih kabina koje će biti u olimpijskim bojama, te bojama državne zastave, kao i da će ih ukupno biti 33. Olimpijske boje, piše Guardian, podsjećaju na Zimske olimpijske igre iz 1984. godine koje su održane u Sarajevu.

Također, navode kako će žičara imati istu rutu prema "plućima grada". Nova žičara imat će istu rutu i iz Starog Grada putovat će prema "plućima Sarajeva" kako su građani nazvali Trebević koji se izdiže iznad cijelog grada.

U tekstu se navodi kako je 3. marta 1992. godine čuvar Trebevićke žičare Ramo Biber bio prva žrtva rata kojeg su ubili pripadnici JNA i pripadnici srpskih jedinica kojima je bio cilj da zauzmu Sarajevo i smjeste se na njegove ključne pozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije