Svečanost u Vijećnici: Dodijeljene Šestoaprilske nagrade zaslužnim građanima

E. H.
Svečanost u Vijećnici: Dodijeljene Šestoaprilske nagrade zaslužnim građanima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dodjela Šestoaprilskih nagrada u Vijećnici
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, u sarajevskoj Vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća glavnog grad BiH, na kojoj je upriličena i tradicionalna dodjela Šestoaprilske nagrade.

Ove godine najviša gradska priznanja u Sarajeva iz oblasti kulture dodijeljena su slavnom bh. glumcu i direktoru Kamernog teatra 55 Emiru Hadžihafizbegoviću. Kada je riječ o oblasti zdravstva i socijalne zaštite, nagrada je uručena uglednom ljekaru Ismetu Gavrankapetanoviću.

"Ja sam rođen u ovom gradu. Volim ga, zaista. Sarajevo i ja se nadamo boljem i pravednijem svijetu. Koristim ovu priliku da se zahvalim supruzi i porodici", istaknuo je doktor Gavrankapetanović nakon što mu je uručena nagrada.

Dodjela Šestoaprilskih nagrada u Vijećnici - undefined

Emir Hadžihafizbegović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Njegov večerašnji kolega, glumac Hadžihafizbegović dodao je kako mu je ovo posebno draga nagrada, iako je do sada dobio mnoge, te je pročitao kratki SMS koji je dobio iz Beograda, kao čestitku na nagradi.

"Ja sam nagrađen i prije šest mjeseci, kada sam postao kandidat. To je bila za mene najveća nagrada. Tek kada se slegnu sve emocije shvatit ću puni značaj ove nagrade. Nije isto dobiti nagradu u Zagrebu, Beogradu i Veneciji i onu koji mi dodijele u mom Sarajevu. Ovo je nagrada ljudi s kojima sam svaki dan", kazao je Hadžihafizbegović.

Kada je riječ o oblasti kompanija ovogodišnja Šestoaprilska nagrada dodijeljena je Centrotransu-Eurolinesu, dok je iz oblasti sporta ova nagrada dodijeljena Karate klubu "Bosna".

Posebna čast ukazana je i profesorici Tatjani Ljujić-Mijatović, kojoj je uručena nagrada u kategoriji obrazovanja, dok je posebno priznanje dobio i Odred policije za specijalne namjene "Lasta".

Dodjela Šestoaprilskih nagrada u Vijećnici - undefined

Dobitnici Šestoaprilskih nagrada za 2018. godinu

Prije same dodjele nagrada, prisutnima u Vijećnici obratio se i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je istaknuo da je 6. april najsudbonosniji dan burne i slavne prošlosti grada.

"Ti hrabri ljudi, žrtvujući život, sa saborcima branili su ovaj grad, kuću, porodicu, svoju zemlju i jednako su voljeli svoj grad kao što ga volimo i mi i zato su oni uvijek s nama te je naša trajna obaveza da im izrazimo zahvalnost i duboko poštovanje", podvukao je Skaka u obraćanju.

Podsjetio je da je Sarajevo poseban grad o čemu svjedoče njegovi stanovnici i mnogobrojni gosti, a kao glavni grad BiH ima mnogobrojne resurse te je zbog toga postao regionalni centar i europski partner u različitim projektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije