Svečano puštena u promet sarajevska A transferzala - veza aerodroma i grada

Radiosarajevo.ba
Svečano puštena u promet sarajevska A transferzala - veza aerodroma i grada
Nova sarajevska A transferzala, saobraćajnica koja povezuje Međunarodni aerodrom Sarajevo sa ostatkom grada, svečano je puštena u promet danas, povodom Dana Općine Novi Grad Sarajevo.

Saobraćajnicu su u promet svečano pustili Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, te Mujo Fišo, ministar saobraćaja.

A transverzala prva je transverzala koja je izgrađena na potpuno novoj trasi nakon agresije na BiH, velikih gabarita sa po dvije saobraćajne trake, zelenim i razdjelnim pojasima. Duga je 1.800 metara, to je bulevar sa širokim trotoarima i biciklističkom stazom, a u sklopu saobraćajnice izgrađen je i kružni tok na Mojmilu.

Načelnik Efendić kazao je da je izgradnja transverzale koštala oko sedam miliona maraka, a imovinsko pravni odnosi oko 1,5 miliona maraka, te da nije bilo kreditnih zaduživanja, jer su sva sredstva osigurana kroz budžete Ministarstva saobraćaja, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad u 2015. i 2016. godine. Ona sa Aerodromom spaja naselja Dobrinja, Saraj-Polje i Mojmilo. Na neki način je veza između općina Novi Grad i Ilidža, tako da je iz više razloga značajna. 

Istakao je dobru saradnju sa građanima prilikom izgradnje saobraćajnice, te dodao da je veliko naselje izgrađeno nakon što je saobraćajnica planirana 1985. godine.

"Nadam se da će ubudućnosti biti izgrađen i dio XII transverzale od ulaza u Aerodrom pa do Stupske petlje, oko kilometar i po saobraćajnice kojom bi se Međunarodni aerodrom povezao i sa autoputem i napravio jedan prsten zajedno sa A transverzalom", rekao je načelnik Efendić.

On je građanima čestitao Dan Općine Novi Grad – 16. decembar kada je 1977. godine Predsjedništvo SRBiH donijelo ukaz o osnivanju općine Sarajevsko Polje koja je nešto kasnije preimenovana u Općinu Novi Grad, koja i danas egzistira u tim granicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije