Sutra građanska akcija u Sarajevu zbog stalnih redukcija vode

Radiosarajevo.ba
Sutra građanska akcija u Sarajevu zbog stalnih redukcija vode
Foto: Pixabay / Ilustracija
Od ponedjeljka 11.9. sa početkom u 10.30h u parku pred zgradom Kantona Sarajevo počinje potpisivanje protestnog poziva i prijedloga Skupštini, kako bi se prekinulo ćutanje vlasti i kako bi vlasti konačno poduzele hitne mjere na rješavanje problema.

Saopćila je ovo nevladina organizacija "Eko akcija" koja je organizator ovog protestno skupa.

"Vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo je gore samo tokom opsade grada. Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanje novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet naše vode", kaže se u saopćenju.

Ovakvo stanje, navode, uzrokovano je decenijama lošeg upravljanja javnim preduzećem.

"Za to odgovornost snose prvenstveno sve vlade i skupštine Kantona do dana današnjeg i njihove ekspoziture - uprave KJKP Vodovod i kanalizacija. Nebriga je kulminirala zadnjih godina kada su davanja iz kantonalnog budžeta za održavanje i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture drastično smanjena. 
Smatramo da je u pozadini namjera da se, nekim vidom javno-privatnog partnerstva, vodosnabdijevanje prepusti privatnoj firmi, što se u većini gradova svijeta pokazalo katastrofalnim – usluge su poskupile, a pogoršale se", ističe se. 

Pozivaju stanovništvo Sarajeva da dođe na potpisivanje otvorenog protestnog poziva Skupštini Kantona, čime ćemo poslati poruku vlastima da imaju sve instrumente za hitno rješavanje ovog problema i da je krajnje vrijeme da ih iskoriste.

Građani će, kako se navodi, moći potpisati protestni poziv u vremenu od 10.30 do 12.30., od ponedjeljka do petka sljedeće sedmice u parku ispred ulaz u zgradu Kantona Sarajevo.

Protestnu kampanju organizuju nevladine organizacije i grupe "Jedan grad jedna borba", udruženje "Eko Akcija" i građanska inicijativa "Borba za život".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije