Stojčevac godinama propadao: 73 prirodna izvora vode i misteriozni Titovi tuneli

S. H.
Stojčevac godinama propadao: 73 prirodna izvora vode i misteriozni Titovi tuneli
Foto: Radiosarajevo.ba / Izletište Stojčevac

Nekada jedno od najomiljenijih izletišta Sarajlija i nekadašnje odmaralište bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u okolini Sarajeva Stojčevac već godinama je prepušten zubu vremena.

Izletište Stojčevac nalazi se u podnožju planine Igman, u blizini Velike aleje na Ilidži i izletišta Vrelo Bosne. Prostrano je i široko, sa malim jezercetom na kojem su se nekada, za vrijeme prvomajskih praznika, mnogi znali i okupati. Samo izletište obiluje sa 73 prirodna izvora vode, a okružuje ga neopisiva prirodna ljepota.

Iako je prije posljednjeg rata u BiH  bio značajan turističko-rekreativni i izletnički centar, danas je poprilično zapušten.

"Godinama nastojimo rasteretiti izletišta poput Vrela Bosne, Trebevića i drugih, skrećući pažnju na Stojčevac, međutim ono nije ni u čijoj nadležnosti i niko nema želju da bar ukloni ruševine", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić.

Delić je naveo kako je ova javna ustanova aplicirala na projekat za javne radove pri Vladi Kantona Sarajevo, te su dobili potrebna sredstva za uređenje brojnih izletišta poput Vrela Bosne, Trebevića, Bijambara, a među njima i Stojčevca.

Sredit ćemo šetnice, postaviti klupe, nadstrešnice i kante za smeće, te srediti i stabla koja treba potkresati. otkrio je Delić za Radiosarajevo.ba.

Na Stojčevcu danas propada nekada luksuzna vila u kojoj su boravili zvaničnici bivše Jugoslavije, a koju i dan-danas svi zovu Titova, međutim u njoj je Tito boravio sa suprugom Jovankom svega dva puta.

Izletište Stojčevac - undefined

Titova rezidencija na Stojčevcu

Titova vila sastojala se od nekoliko objekata - glavne zgrade u kojoj su boravili gosti, te tri objekta u kojima je bila smještena kuhinja, osoblje za održavanje vile i osiguranje. Na izletištu oko vile nekada su mogli uživati samo visoki funkcioneri, a kasnije i svi ostali. 

Iz JU Zaštićena područja KS-a rekli su za Radiosarajevo.ba kako su krenuli, pa stali, sa čišćenjem i stavljanjem u funkciju tunela koji su nekada predstavljali atomsko sklonište za goste vile u slučaju opasnosti.

"To bi bila zanimljiva tura za posjetioce izletišta - mogu se popeti na Golo brdo iznad Titove vile odakle se pruža pogled na ovaj krajolik, a jedan od tunela vodi i od restorana na Stojčevcu do same vile", objasnio nam je Delić.

Ulasci u tunele sada su dosta opasni ukoliko građani idu samoinicijativno, zbog opasnosti od neeksplodiranih ubojitih sredstava, divljih životinja i obrušavanja.

I Titova rezidencija danas je u dosta ruševnom stanju i dugo o njoj niko nije želio brinuti zbog neusvajanja zakon o državnoj imovini na nivou BiH. Danas za nju i dalje nema zainteresiranih, ali ni za njeno rušenje. I rezidencija, kao i tuneli, danas su pretrpani raznoraznim otpadom i komadima ruševina, a također je postala i skrovište narkomana i vandala.

Mobilijar na jedinom dječijem igralištu star je najmanje trideset godina.

Izletište Stojčevac - undefined

Staro dječije igralište na Stojčevcu

Ove godine izletište nije niko posjećivao, ali najvjerovatnije zbog lošeg vremena. Na izletištu samo ljeti radi jedan manji restoran, odmah kraj jezera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije