Stari Grad i Sarajevo će biti očišćeni od mina

Radiosarajevo.ba
Stari Grad i Sarajevo će biti očišćeni od mina
Foto: Općina Stari Grad / Svi radovi deminiranja izvode se pod kontrolom i prema projeku BH MAC-a

U općini Stari Grad počeli su radovi na deminiranju lokaliteta iznad uskotračne pruge Sarajevo – Pale koja se nalazi u naselju Jarčedoli, potvrdio je ovo Nermin Hadžimujagić, predsjednik Udruženja Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC), koji su implementatori projekta. Deminiranje Starog Grada dio je velikog projekta „Sarajevo bez mina 2020“.

Naime, Sjedinjene Američke Države odobrile su sredstva za deminiranje Sarajeva i susjednih općina oba entiteta do kraja 2020. godine. Deminiranje će biti urađeno na tzv. sumnjivim područjima pet općina u oba entiteta. Općine su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Novi Grad, Istočna Ilidža i Vogošća.

Svi radovi deminiranja izvode se pod kontrolom i prema projeku BH MAC-a - undefined

Foto: Općina Stari Grad: Svi radovi deminiranja izvode se pod kontrolom i prema projeku BH MAC-a

Kada je u pitanju općina Stari Grad Sarajevo, sumnjivih područja koja treba pretražiti i deminirati je pet i to: iznad uskotračne pruge Sarajevo – Pale koja se nalazi u naselju Jarčedoli, Borije, Ravna stijena, Hrastova glava i Emirovice.

Nermin Hadžimujagić, direktor MDDC-a, naglasio je važnost ovog projekta kazavši da će 816.000 kvadratnih metara površine (u svih pet općina: Stari Grad, Istočni Stari Grad, Novi Grad, Istočna Ilidža i Vogošća) koja se smatra sumnjivom i opasnom za stanovništvo, te je nesigurna za slobodno kretanje, biti oslobođeno od rizika.

„Grad Sarajevo i susjedne općine će do 2020. godine biti proglašeni oslobođenim od mina“, istakao je Hadžimujagić, te pojasnio da je deminiranje počelo u općini Stari Grad.

„Sve zavisi od terena, ali očekujemo da bi ove radove mogli završiti do kraja jula, nakon čega bi prešli da deminiranje dijela općine Istočni Stari Grad“, kazao je Hadžimujagić.

Dodao je kako se radovi izvode prema svim predviđenim procedurama.

„Najpouzadniji način deminiranja je manuelni, a detektori otkrivaju minu do 25 centimetara ispod zemlje, tako da će kompletna površina biti tretirana ručno“, pojašnjeno je.

Inače, Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) čini osoblje koje je stručno osposobljeno odgovoriti na postavljene zahtjeve u oblasti obuke službenih pasa za različite namjene, kao što su psi za otkrivanje mina, eksploziva, narkotika, napad i pasa za potragu i spašavanje. MDDC provodi projekte deminiranja, upozoravanja na opasnost od mina u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

Hadžimujagić nam je ispričao kako je Centar je formiran 2003. godine, na inicijativu američke vlade.

„Prvobitni cilj je bio obuka pasa za deminiranje, jer jedan pas može zamijeniti osam ljudi u toku jednog dana. Psi znatno ubrzavaju rad i cilj nam je da se koriste u cijeloj regiji“, ispričao je Hadžimujagić.

Pojasnio nam je kako na području općine Stari Grad neće biti moguće angažovanje pasa zbog guste vegetacije. Svi radovi deminiranja izvode se pod kontrolom i prema projeku Centra za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BH MAC).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije