Stanje UZBUNA: MUP KS uputio apel građanima i gostima Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Stanje UZBUNA: MUP KS uputio apel građanima i gostima Sarajeva
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ulice Sarajeva danas

U Sarajevu je danas, zbog zagađenja zraka, proglašena epizoda UZBUNA.

Građani se mole da ostanu u zatvorenom, da vani nose odgovarajuće maske, da ne zrače prostorije i sl, a apel je stigao i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Inače, indeks kvalitete zraka u 16 sati je u Sarajevu bio 472, što znači "OPASAN".

Uz informaciju da policijski službenici poduzimaju sve mjere zbog proglašenja ove epizode, dodaje se i sljedeće:

"Apelujemo na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od upotrebe vozila onih euro-normi čije je kretanje zabranjeno ili ograničeno u pojedinim zoanama na području Kantona Sarajevo, jer će u protivnom biti isključeni iz saobraćaja od strane policijskih službenika.

Također, naglašavamo da, shodno Odluci Vlade Kantona Sarajevo, pored mjera donesenih u vezi sa proglašenom epizodom "Uzbuna", na snazi ostaju i sve ranije mjere donesene u skladu sa odlukama koje se odnose na epizode "Upozorenje" i "Pripravnost" na području Kantona Sarajevo", navode iz MUP-a.

Mitovi i činjenice o zagađenju zraka

Podsjećaju da su mjere sljedeće:

- U zoni A: “Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja Plana.

- Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave.

- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu.

Sarajlije večeras udišu najzagađeniji zrak na svijetu

U Sarajevu je danas najzagađeniji zrak na svijetu. Indeks kvaliteta zraka je iznosio više od 400, podaci su objavljenim na web stranici Air Visual. Među deset gradova u svijetu u kojima je zrak znatno zagađen su Delhi, Daka, Kabul, Ulanbatar, Priština, Katmandu, Kanbera, Šenjang i Krasnojarsk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije