Stanje u Hitnoj pomoći KS-a: Pacijenti dolaze zbog prehlade i padova...

Anadolija
Stanje u Hitnoj pomoći KS-a: Pacijenti dolaze zbog prehlade i padova...
Foto: Radiosarajevo.ba / Hitna pomoć KS-a
Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo proteklih dana javilo se mnogo pacijenata zbog prehlada i viroza sličnih gripi, kao i zbog padova na snijegu i ledu, što je uobičajeno za ovaj godišnji period.

Amela Komilija, prim. dr. specijalista urgentne medicine za AA, ističe da se ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS susreću s pacijentima s povredama nastalim padom na snijegu i ledu, ali da njihov broj nije zabrinjavajući.

"Ovih dana javljaju nam se pacijenti koji imaju povrede nastale padom na ulici, ali srećom, nije bilo ozbiljnijih oštećenja zdravlja i organizma naših sugrađana. Vodimo evidenciju, svakodnevno možemo reći da se javi po nekoliko pacijenata, nije to neki veliki broj. Ne primjećujemo porast, ali imamo svakodnevno u ambulanti po nekoliko pacijenata, pet ili šest, uglavnom su to povrede ruku i nogu", istakla je Komilija.

Preporuka ljekara građanima je da na obavljanju svakodnevnih aktivnosti u gradu koriste udobnu zimsku obuću.

"Vrijeme je zime, padavina, građanima savjetujemo udobnu, ravnu i komfornu obuću sa gumenim đonom, to je ipak bezbjednije. Ima  i dijelova grada gdje ima zaostalog snijega, i danas je novi snijeg pao - pa je za očekivati da imamo takvih slučajeva dok se ne očiste ceste. Jučer je na javnim mjestima bilo nekoliko padova, ali nije ništa prošlo sa ozbiljnim povredama", naglasila je Komilija.

Za ovaj period januara uobičajen je broj pacijenata sa prehladom i virozama, dodaje Komilija.

Zarazna bolest gripe, kako ističe, očekuje se u februaru i martu kada temperature budu nešto visočije nego sada i kada otpočnu školske aktivnosti.

"Trenutno ima pacijenata koji dolaze sa povišenom tjelesnom temperaturom, malaksalošću, slabošću, mi smo jako oprezni jer svaki respiratorni virusi donose upalu pluća. Tu je najveći oprez svakog doktora jer upala pluća može biti jako nezgodna u ovakvom vremenskom periodu. Također, upale mokraćnih puteva su  vrlo česte. Ne možemo se izjasniti da se radi o gripi, ali ima stanja koja su slična gripi, ima pacijenata puno koji dolaze i koji su u toplini svojih domova i ne mogu izaći pa takvim pacijentima dolazimo na pregled. Jako nam se puno povećao obim posla na terenu, ali ne na račun zime, već pacijenata koji nisu u mogućnosti da izađu iz doma i dođu do nas iz nekih drugih razloga, od temperatura do povišenog krvnog pritiska do problema sa disanjem, astmatičara kojima se pogoršalo disanje, oboljenja vezana za trbuh, upale bubrega, mokraćnih puteva i drugo. Malo nam je povećan obim posla na terenu zbog takvih pacijenata. Gripu očekujemo kada otopli, u februaru i martu", ispričala je Komilija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije