Sarajevo: Stanari zgrade u ulici 'Zmaja od Bosne' najavili vezanje u haustoru

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Stanari zgrade u ulici 'Zmaja od Bosne' najavili vezanje u haustoru
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Stanari zgrade koja se nalazi u ulici Zmaja od Bosne na broju 80 u Sarajevu najavili su za petak vezanje u haustoru zbog, kako su naveli, dolaska sudskih izvršilaca.

Stanarka Aida Feraget na Facebooku je navela da je za sutra najavljen dolazak sudskih izvršilaca u haustor u kojem stanuje kako bi, tvrdi, "preuzeli" njihovu prostoriju, privatno vlasništvo stanara ulaza. Dodaje da se u ulazu u kojem živi nalazi 15 stanova i svi su otkupljeni, piše N1.

"Otkupom stanova stanari su postali i suvlasnici zajedničkih prostorija u ulazu, kako i stoji u ugovorima o otkupu stanova. Neko u opštini proglasio je taj prostor opštinskim, poslovnim, iako ne postoji nigdje registrovano da je ta zajednička prostorija igdje ikada zavedena kao poslovni prostor. Pri tom, mi imamo odluku drugostepenog suda kojom se potvrđuje naše vlasništvo nad pomenutom prostorijom, te ukazuje na niz manjkavosti i propusta pri tumačenju pozitivnih zakonskih propisa u donošenju presuda koje su prethodile", navodi Feraget.

Zbog ovog problema su se jučer sastali sa Nedžadom Koldžom, načelnikom Općine Novo Sarajevo. 

"Upravo smo završili neučinkovit sastanak sa opštinskim načelnikom Koldžom. Oni ne odustaju od nakane. Srećom, ne odustajemo ni mi, stanari, te smo odlučni u namjeri tijelima spriječiti otimanje onoga što je naše. Svi koji žele da nam se pridruže u petak u 11 su dobrodošli", navodi Feraget.

Ferraget tvrdi i da je Koldžo nakon sastanka policiji prijavio da su mu predstavnici stanara prijetili.

"Nismo prijetili, jesmo rekli da ćemo braniti svoje, da ćemo obavjestiti medije i da ćemo spriječiti ulazak u naš prostor sudskim izvršiocima, spriječiti svojim tijelima. Sutra u 11 stanari ulice Zmaja od Bosne 80. će svezani za haustor braniti svoju imovinu od Koldže i njegovih kabadahija. To je istina", navela je Feraget.

Načelnik Koldžo demantuje da je prijetio i kaže da cijeli slučaju vodi pravobranilaštvo. 

"Gospođa koja je došla uputila je prijetnje zvaničnim organima države, sudu i policije i to je prijavio pravobranilac. Koldžo nema nikakve veze s tim. Tužba po tom predmetu je podnesena 2001. godine. Tražili su od mene da počinim krivično djelo, odnosno da zaustavim provođenje pravosnažne sudske presude što nije moguće", kaže Koldžo za N1.

Dodaje da je cijeli slučaj okončan prije tri godine pravosnažnom sudskom presudom i da se ona sada provodi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije