Sretno, đaci: Danas je prvi dan škole u svim osnovnim i srednjim školama

Radiosarajevo.ba
Sretno, đaci: Danas je prvi dan škole u svim osnovnim i srednjim školama
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Prvi dan nove školske godine

Danas 2. septembra u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počinje nova školska 2019./2020. godina.

Dragi učenici, nadamo se da ste imali dovoljno vremena da se odmorite i da je ljetni raspust iskorišten maksimalno, na način kako ste vi to isplanirali. Dok ste se vi odmarali, u školama su izvršene sve neophodne pripreme, tako da su sve škole spremne za prvo školsko zvono, koje će se oglasiti danas u ponedjeljak, 2. septembra.

Početkom svake nove školske godine na saobraćajnicama se pojavljuje nekoliko stotina novih školaraca od kojih se neki prvi put susreću sa brzim automobilima, motociklima pješačkim prijelazima, semaforima i slično. Najugroženija grupa su učenici prvih razreda.

Stoga, stanite na pješačkom prijelazu, usporite u blizini škola, otvorite oči i ne žurite nigdje!

Djeca su u saobraćaju skoro nevidljiva, do drugog razreda se ne vide iza automobila, vesela su i nepromšiljena.

"Danas počinje nova školska godina i očekuje se veliki broj djece na saobraćajnicama.Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola, uz napomenu da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h", ističu iz BiHAMK-a

Podsjetimo, osim za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, nastava na području Unsko-sanskog kantona (USK) danas neće početi. Prosvjetari stupaju u generalni štrajk prema odluci Štrajkačkog odbora Sindikata prosvjetnih radnika u tom kantonu.

Iz Sindikata su kazali da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da kantonalna Vlada nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno da nije izjednačila osnovicu plaća prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić rekao je da je Vlada USK dala prijedlog da osnovica dogovorena Kolektivnim ugovorom stupi na snagu od avgusta, ako se za to steknu uvjeti jer u Vladi računaju da će veći broj ljudi ostati bez posla i da će time osigurati sredstva.

Tako će 2. septembra u osam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK) početi nastava dok 9. septembra učenici u Zapadno-hercegovačkom kantonu sjedaju u učeničke klupe.

U Republici Srpskoj 2. septembra također počinje nove školska godina za oko 89.000 osnovaca i oko 39.000 srednjoškolaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije